Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Нідерландів у Запоріжжі оголосив про новий пакет допомоги Україні


Прем’єр наголосив, що Україна може розраховувати на постійну підтримку Нідерландів
Прем’єр наголосив, що Україна може розраховувати на постійну підтримку Нідерландів

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф 2 вересня оголосив про новий пакет допомоги для України на понад 200 мільйонів євро. Він оголосив про це, перебуваючи зі своїм першим візитом в Україні, зокрема в Запоріжжі.

«Ми маємо зробити все можливе, щоб допомогти Україні триматися. На передовій, але також і в повсякденному житті людей. Ось чому Нідерланди надають значний новий пакет підтримки вартістю понад 200 мільйонів євро. Пакет зосереджений головним чином на захисті й ремонті енергетичної інфраструктури і включає додаткове фінансування гуманітарної допомоги», – написав Схооф у соцмережі Х.

Прем’єр наголосив, що Україна може розраховувати на постійну підтримку Нідерландів.

«Люди в Україні мають право жити у свободі й безпеці. І припинення нападів Росії на Україну відповідає інтересам безпеки як Нідерландів, так і Європи в цілому. Це переконання, яке ми всі поділяємо. Мій перший візит до країни як прем’єр-міністра Нідерландів підтвердив моє переконання, що ми повинні й надалі підтримувати Україну», – сказав голова уряду Нідерландів.

Зі свого боку, президент України Володимир Зеленський, який провів переговори з прем’єром Нідерландів у Запоріжжі, подякував йому за відвідання міста, розташованого за кілька десятків кілометрів від зони бойових дій, і запропонував Нідерландам узяти патронат над Запорізькою областю щодо потреб в енергетичній сфері, захисті шкіл, будівництві укриттів.

Як повідомила пресслужба президента, сторони обговорили питання протиповітряної оборони України, постачання систем Patriot і ракет, збільшення флоту F-16.

«Є щодо цього в нас ідеї. Також – оборонні пакети для України: снаряди, техніка – і санкції проти Росії – усе те, що не дозволяє Росії відкривати нові фронти для України», – сказав Зеленський.

На початку липня Нідерланди отримали іншого прем’єр-міністра вперше за 14 років. Дік Схооф, колишній голова розвідувального агентства й антитерористичного офісу став прем’єр-міністром. Крім того, склали присягу і 15 інших міністрів, які представляють владну коаліцію країни.

Коаліцію сформували права популістська «Партія свободи» (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом, «Форум за свободу і демократію» Марка Рютте, який до того був прем’єром (VVD), «Новий суспільний договір» (NSC) і Фермерсько-громадянський рух.

Уряд Нідерландів на чолі з Марком Рютте проводив послідовну політику на підтримку України, включаючи постачання озброєння. Нідерланди – одна з країн, що обіцяли Києву поставити винищувачі F-16.

Нова владна коаліція пообіцяла продовжувати політику підтримки України.

Форум

XS
SM
MD
LG