Доступність посилання

ТОП новини

Міністри ЄС обговорять зняття обмежень щодо використання Україною західної зброї для ударів по Росії


«Зброя, яку ми надаємо Україні, має використовуватися в повному обсязі, а обмеження мають бути зняті, щоб українці могли цілитися у місця, звідки Росія веде вогонь, інакше ця зброя марна», – заявив Жозеп Боррель
«Зброя, яку ми надаємо Україні, має використовуватися в повному обсязі, а обмеження мають бути зняті, щоб українці могли цілитися у місця, звідки Росія веде вогонь, інакше ця зброя марна», – заявив Жозеп Боррель

Верховний представник ЄС з питань безпеки Жозеп Боррель перед початком зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі заявив, що порушить перед міністрами питання необхідності зняття обмежень для використання Україною західної зброї.

«Зброя, яку ми надаємо Україні, має використовуватися в повному обсязі, а обмеження мають бути зняті, щоб українці могли цілитися у місця, звідки Росія веде вогонь, інакше ця зброя марна», – заявив Боррель перед початком зустрічі, спілкуючись з пресою разом з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Кулеба наголосив, що мова йде саме про удари по «легітимних цілях», а Боррель нагадав, що за час повномасштабного вторгнення Росія атакувала Україну 14 тисячами дронів, майже 10 тисячами ракет та чималою кількістю керованих бомб, випущених переважно з території Росії.

На зустрічі обговорять також затримки з постачанням зброї. Український міністр заявив, що деякі із обіцяних ще у квітні систем протиповітряної оборони Patriot досі не поставлені, а верховний представник ЄС пообіцяв зайнятися цим питанням, бо «дуже легко обіцяти, інша справа – виконувати».

30 серпня в Брюсселі проведуть засідання також міністри оборони країн-членів ЄС, українське питання – перше у порядку денному. Напередодні у штаб-квартирі НАТО відбулась Рада Україна-НАТО на рівні послів.

Після чергової масованої атаки український президент Володимир Зеленський вкотре закликав партнерів України зняти обмеження щодо далекобійності західною зброєю.

«Кожен наш партнер знає, які сильні рішення потрібні, щоб усю цю війну припинити, і припинити справедливо. Не може бути в Україні обмежень у далекобійності, коли в терористів немає таких обмежень», – сказав він.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), в Росії є щонайменше 250 військових об’єктів у зоні дії наданих США ракет ATACMS, але Вашингтон каже, що політика щодо використання американської зброї для ударів усередині Росії не змінилася і він не дозволяє Україні використовувати її.

Форум

XS
SM
MD
LG