Доступність посилання

ТОП новини

У США російського телеведучого, який був радником Трампа, звинуватили в порушенні санкцій


Дмитро Саймс (архівне фото)
Дмитро Саймс (архівне фото)

Російського телеведучого Дмитра Саймса, який був радником кампанії колишнього президента Дональда Трампа в 2016 році, і його дружину Анастасію звинуватили в порушенні санкцій США, повідомило Міністерство юстиції Сполучених Штатів.

З першого обвинувального висновку випливає, що подружжя брало участь у схемі з обходу санкцій США на користь російської телекомпанії «Перший канал», а також у відмиванні коштів, отриманих у результаті цієї схеми.

За даними Мін’юсту США, Саймс надавав послуги «Першому каналу» і отримав як винагороду понад один мільйон доларів, особистий автомобіль, водія, квартиру в Москві й команду з десяти співробітників.

Другий обвинувальний висновок стосується Анастасії Саймс. За версією слідства, вона брала участь у схемі щодо обходу санкцій на користь російського бізнесмена Олександра Удодова. У документі йдеться про те, що принаймні з лютого минулого року вона купувала витвори мистецтва й антикваріат в інтересах Удодова у галереях й аукціонних будинках у США і Європі. Потім Анастасія Саймс відправляла предмети до резиденції у Хантлі, штат Вірджинія, де вони зберігалися для подальшого відправлення до Росії.

За інформацією Мін’юсту США, зараз Саймси, ймовірно, перебувають у Росії. Максимально можливе покарання Саймсу і його дружині у США – по 60 років ув’язнення кожному.

«Перший канал» перебуває під санкціями США із травня 2022 року, Олександр Удодов – з лютого 2023 року.

76-річний Саймс, будучи радником кампанії Трампа в 2016 році, організував важливу зовнішньополітичну промову, в якій Трамп окреслив бачення більшої співпраці з Росією. Відповідно до звіту 2019 року спеціального прокурора Роберта Мюллера, якому доручили перевірити, чи не вступала кампанія Трампа в змову з Росією, Саймс також надіслав раднику Трампа і його зятю Джареду Кушнеру листа з детальним описом потенційних тез для експрезидента щодо Росії.

Саймс, який народився в Москві в 1947 році, емігрував до США в 1973 році і пізніше став громадянином Сполучених Штатів. Він був неофіційним радником президента Річарда Ніксона і регулярно подорожував з Ніксоном до Радянського Союзу й інших країн Східного блоку.

У 1994 році Ніксон призначив його головою Центру національних інтересів, який у той час називався Центром миру і свободи Ніксона. Саймс пішов у відставку з посади у 2022 році.

Форум

XS
SM
MD
LG