Доступність посилання

ТОП новини

«Ви хотіли безладу? Ось – маєте!». Як офіцери ФСБ відділяли Каліфорнію від США


Лого Міністерства юстиції США (ілюстраційне фото)
Лого Міністерства юстиції США (ілюстраційне фото)

Про зусилля спецслужб Росії впливати на внутрішні процеси у США говорять давно. Але які докази?

12 березня 2018 року близько 18-ї години у Москві Олександр Іонов, росіянин, який багато подорожує і дуже полюбляє костюми-трійки, пошиті на замовлення, надіслав серію текстових повідомлень на місцевий номер телефону щодо донкіхотських спроб змусити штат Каліфорнія відокремитися від США.

Двома роками раніше Іонов, який керував неурядовою організацією під назвою «Антиглобалістський рух», допоміг маргінальним каліфорнійським активістам, які виступають за відокремлення, створити офіс у російській столиці та приймав їх та інших активістів з усього світу на Московській конференції «Діалог націй».

Перші два повідомлення, які надіслав Іонов, були посиланнями на статті в американських новинах про відділення Каліфорнії.

«Ви хотіли смути», – написав тоді Іонов. «Ось і маєте».

Під час акції протесту проти вторгнення Росії до України. Сакраменто, Каліфорнія, США, 25 лютого 2022 року (ілюстраційне фото)
Під час акції протесту проти вторгнення Росії до України. Сакраменто, Каліфорнія, США, 25 лютого 2022 року (ілюстраційне фото)

Отримувачем повідомлення, за словами офіційних осіб США, був Єгор Попов, офіцер ФСБ. Начальником Попова був Олексій Суходолов, начальник відділу Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом, неофіційно відомого як Друге управління ФСБ.

Повідомлення включені в десятки сторінок чатів, отриманих американською владою, які були оприлюднені під час судового розгляду в США, виявляючи внутрішні обговорення офіцерів ФСБ щодо координації з американськими активістами, деякі з яких постали перед судом у федеральному суді США у Флориді цього тижня.

Хоча кілька цитат із чатів раніше були включені до обвинувальних актів США, детальні стенограми – близько 40 сторінок – раніше не були оприлюднені.

Олександр Іонов
Олександр Іонов

Окрім подробиць роботи офіцерів ФСБ щодо політики США, повідомлення також розкривають їхні дискусії щодо критиків уряду, бюрократії ФСБ, незалежних ЗМІ, які Кремль вважає ворожими своїм інтересам, і повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Викидайте телефони

Іонов, Попов і Суходолов – разом із двома іншими офіцерами ФСБ, Євгеном Вісторповським і Олексієм Мітягіним – нібито брали участь у багаторічній роботі з кількома групами американських активістів, «які надавали ФСБ інформацію… для розколу всередині США».

Іонова та офіцерів ФСБ було викрито публічно. Попову та Суходолову минулого року Міністерство юстиції США висунуло звинувачення разом з Іоновим.

Дуже малоймовірно, що когось коли-небудь судитимуть у США.

29 липня 2022 року, у день, коли прокуратура США оголосила про перше обвинувачення, Іонов надіслав Попову евфемізм, який приблизно перекладається як «чортівщина».

«Викидайте телефони», – написав він.

Копіювання в хмару

Зусилля Іонова та його керівників з ФСБ спочатку були описані в 24-сторінковому обвинувальному акті, висунутому в липні 2022 року, а через 10 місяців був висунутий другий обвинувальний акт.

Детальні стенограми чатів були внесені до протоколу у федеральній справі Флориди 21 серпня 2024 року, незадовго до початку процесу над американськими активістами, звинуваченими в координації з офіцерами ФСБ.

Стенограми були включені до заяви адвоката захисту однієї з активісток – Пенні Гесс – яка стверджувала, що їх не можна представити під час судового розгляду, називаючи їх доказами «чуток».

Американські прокурори стверджували протилежне, заявивши, що «робота Іонова з цими американськими групами проводилася від імені ФСБ, підрозділу російського уряду, що є істотним елементом інкримінованих злочинів».

Робота Іонова з цими американськими групами проводилася від імені ФСБ

Повідомлення «були невід’ємною частиною цієї змови, надаючи ФСБ інформацію, необхідну для «використання» підсудних, щоб, за їхніми власними словами, «посіяти розкол усередині США», – заявили американські прокурори.

Офіс прокурора США в Тампі, штат Флорида, де розглядається справа, підтвердив, що файли чату були передані Міністерством юстиції в рамках процесу виявлення – вимога, щоб будь-які докази, представлені в рамках кримінального процесу, перед судом були обов’язково повідомлені адвокату протилежної сторони.

Речниця прокуратури США відмовилася повідомити, як були отримані чати; наприклад, чи зламали спецслужби США телефони офіцерів ФСБ.

Однак списки доказів, які планується використовувати під час судового розгляду, і метадані, які супроводжують повідомлення чату, вказують на те, що влада США отримала основну частину повідомлень через резервне копіювання в iCloud, хмарній службі Apple.

Лого Apple на магазині у Вашингтоні (ілюстраційне фото)
Лого Apple на магазині у Вашингтоні (ілюстраційне фото)

Це означає, що Іонов і Попов, швидше за все, використовували iPhone, які створювали резервні копії деяких їхніх чатів, у тому числі повідомлень WhatsApp, на сервери Apple, що давало прокуратурі США можливість отримати чати з санкціонованим судом обшуком.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Іонова та інших, зателефонувавши на всі телефонні номери, вказані в протоколах суду.

Номери Іонова і Суходолова не обслуговувалися; дзвінок на номер Попова був спрямований на щось схоже на запис колл-центру з проханням до Радіо Свобода передзвонити пізніше.

На дзвінок відповів чоловік, якого назвали Висторопським, і, здавалося, відповів ствердно, коли до нього звернулися на ім’я, але потім відмовився відповідати на запитання й незабаром поклав трубку. На дзвінок на номер Мітягіна відповів чоловік, запитав журналіста, який назвався, чи це був дзвінок-жарт, а потім поклав слухавку.

«Чому їх кинули на бійню?»

Робота Іонова з виховання активістів у Каліфорнії, які виступають за відокремлення штату, була добре задокументована.

Приблизно за місяць до того, як Іонов зловтішився від ефекту, який справили його зусилля в роботі з каліфорнійськими активістами, Попов написав йому, що треба надати фотографії маршу, який планувався провести до будинку штату Каліфорнія в Сакраменто. Попов також був вражений тим, як мало висвітлювали цю подію американські ЗМІ.

«Це єдина стаття, яку я бачив», – написав Попов.

Через два тижні, на початку березня, Попов запросив Іонова зустрітися в московському кафе неподалік від офісів Другого управління ФСБ.

Попов також повідомив Іонову, що його начальник, Суходолов, хоче зустрітися, що викликало негавтину реакцію в Іонова.

«Я чомусь злюся на А. Б., – написав він, використовуючи ініціали імені та по-батькові Суходолова. – Він створює проблеми. Мені це дуже не подобається. Я можу просто вийти з себе та почати бійку».

«Нам урізали гроші, це факт, – намагався заспокоїти Попов Іонова. – Інший порядок денний, інші люди, плюс багато чого іншого. Не треба, він хороша людина, просто він не може нам все розповісти. Він обмежений. своїм начальством».

Але зараз у федеральному суді Флориди судять різних американських активістів: чотирьох чоловіків і жінок, які є нинішніми або колишніми членами відносно маловідомої політичної організації під назвою Африканська народна соціалістична партія. Деякі також є членами спорідненої групи під назвою Рух Ухуру.

Прокуратура звинуватила активістів у тому, що вони свідомо працювали з Іоновим і, відповідно, з офіцерами ФСБ; Іонов заплатив принаймні одному з них за поїздку до Москви в 2015 році на конференцію, заплановану організацією Іонова «Антиглобалістський рух Росії». Усі вони звинувачення відкидають.

Іонов також нібито консультував групу щодо формулювання гасел протесту; згідно з обвинуваченням, він також заплатив 3000 доларів кільком активістам за те, щоб вони поїхали до Сан-Франциско, щоб протестувати біля штаб-квартири Meta, материнської компанії Facebook, після того, як вона обмежила проросійські пости про вторгнення Москви в Україну 24 лютого 2022 року.

Чати показують, що Іонов часто спілкувався з Поповим і рідше з Суходоловим, надсилаючи фотографії, посилання на новинні статті та навіть посилання на онлайн-фотоальбоми.

Через день після вторгнення Іонов прокоментував повідомлення про внутрішні розбіжності серед правлячого класу Росії через війну, включно з дописом в Instagram доньки речника Кремля Дмитра Пєскова з написом «Ні війні!»

«Пєсков зійшов з глузду», – написав він Суходолову, додавши в наступному повідомленні: «Всі геть з глузду з’їхали».

Вони також обговорили бій у перші дні вторгнення, коли російські десантники намагалися висадити війська в аеропорту на північ від Києва. Українські воїни швидко розгорнули оборону Гостомеля, завдавши російським десантникам серйозних втрат, зірвавши рейд.

«Чому їх кинули на бійню?» – запитав Суходолов у Попова. «Де було підкріплення? Це була тактична помилка?»

«Треба зателефонувати в [Міністерство оборони], щоб дізнатися», – відповів Попов.

«Ти – жеребець»

Наприкінці квітня 2019 року росіянка на ім'я Марія Бутіна була засуджена до 19 місяців ув'язнення в США за те, що не зареєструвалася як іноземний агент у міністерстві юстиції. Бутіна провела кілька років у США, подружившись із політичними діячами, в основному республіканцями, і залицяючись до них.

Росія робить усе можливе, щоб підсилити розбіжності в суспільствах своїх супротивників, особливо в США
Кевін Ріле

Приблизно через тиждень після винесення вироку, Іонов, який збирав гроші на захист Бутіної, і Попов обговорили вирок і прес-захід, який Іонов організував у Москві, щоб виступити за звільнення Бутіної.

Іонов включив посилання на онлайн-фотоальбом, який показує московську прес-подію з більш ніж десятком репортерів.

«Класний матеріал про Бутіну! Ти – жеребець», – написав Попов Іонову.

Тон цього повідомлення різко відрізнявся від повідомлення Попова шістьма тижнями раніше після звіту про фінансові зв’язки Іонова з Бутіною, опублікованого американським журналом The Atlantic. Іонов надіслав посилання своєму керівнику ФСБ.

«Я не буду про це повідомляти! Вас називають покровителем Бутіної, яка зізналася у втручанні у вибори 2016 року», – написав Попов Іонову. «Згадують і сепаратистські конференції (посилання на події «Діалогу націй» у Москві). Зараз проти вас введуть санкції».

Вибори до Конгресу США у Каліфорнії в березні 2024 року (ілюстраційне фото). Як свідчать чати співробітників російської ФСБ, в Москві виношували плани заохочення настроїв щодо відділення Каліфорнії від США
Вибори до Конгресу США у Каліфорнії в березні 2024 року (ілюстраційне фото). Як свідчать чати співробітників російської ФСБ, в Москві виношували плани заохочення настроїв щодо відділення Каліфорнії від США

Через три роки Іонов потрапив під санкції Міністерства фінансів США.

29 липня 2022 року, обговорюючи новини про первинне звинувачення, Іонов порадив Попову викинути свій телефон, мабуть, підозрюючи, що його зламали або отримали доступ.

«А я вам казав: араби дали вам дивний телефон», – відповів Попов.

З повідомлення незрозуміло, кого саме Попов називає джерелом «дивного телефону», хоча Іонов мав бізнес-інтереси в Лівані та Сирії.

«У мене його не було багато років», – відповів Іонов. «Це був мій другий».

«Політичний розкол – це слабкість»

Повертаючись у минулі десятиліття, радянські та російські спецслужби намагалися поширювати дезінформацію та розпалювати інакодумство за кордоном, щоб підірвати іноземні уряди.

Росія може стверджувати, що США слабкі, тому що вони розрізнені розбіжностями
Кевін Ріле

У 1980-х роках КДБ допоміг поширити підозру, що США винайшли вірус, який викликає СНІД, як частину дослідницького проєкту біологічної зброї.

Під час президентської виборчої кампанії в США 2016 року «тролі», пов’язані з російським урядом, створили безліч фальшивих онлайн-персон, щоб спробувати посіяти розбрат в Америці у соціальних мережах.

«Ця кампанія мала на меті поляризувати американців на основі суспільних, ідеологічних і расових відмінностей, спровокувала події в реальному світі та була частиною прихованої підтримки іноземним урядом кандидата, який є фаворитом Росії на президентських виборах у США», – йдеться у двопартійному звіті, складеному Комітетом з розвідки Сенату США.

4 вересня 2024 року, через день після початку судового процесу у Флориді, влада США оголосила про широкомасштабні санкції та інші заходи проти російських організацій, звинувативши їх у спробі втручатися та вплинути на американську думку під час президентської кампанії.

Державний департамент оголосив про нові обмеження для п’яти фінансованих державою ЗМІ, включаючи RT – російську державну телевізійну мережу, раніше відому як Russia Today.

Міністерство юстиції також оголосило про нове кримінальне звинувачення проти двох співробітників RT, звинувачуючи їх у змові з метою поширення дезінформації та пропаганди, частково з використанням медіакомпанії в Теннессі.

«Росія… робить усе можливе, щоб підсилити розбіжності в суспільствах своїх супротивників, особливо в США, застосовуючи філософію, що політичний розкол – це слабкість», – сказав Кевін Ріле, науковець лондонського Університету Брунеля та автор нової історії ФСБ.

«Якщо російський уряд може висвітлити маргінальні опозиційні групи в Сполучених Штатах (або деінде), то це принижує західні країни в очах світу», – сказав він Радіо Свобода. «Це також робить їх менш привабливими для росіян. Росія може стверджувати, що США слабкі, тому що вони хаотичні та розрізнені розбіжностями, включно з кількома групами, які підтримує сама ФСБ».

Міністерство фінансів США (ілюстраційне фото)
Міністерство фінансів США (ілюстраційне фото)

Двох офіцерів ФСБ, визначених Міністерством юстиції в судових документах, також публічно пов’язали з паралельною справою, пов’язаною з росіянкою на ім’я Наталія Бурлінова.

У 2023 році прокуратура США висунула Бурліновій звинувачення у зв’язку з, за їхніми словами, багаторічними зусиллями вербувати та виховувати молодих західних спеціалістів, які могли б симпатизувати зовнішній політиці Росії.

Бурлінова проводила зустрічі у великих університетах США з науковцями та студентами, а також курувала конференцію, яка оплачувала поїздку молодих випускників університетів до Москви, відвідування семінарів і лекцій. Одна з лекцій розповідала про росіянина, якого в 2010 році вигнали зі США за те, що він був «нелегалом» – тобто таємним шпигуном з прикриттям.

Ці зусилля, за даними Мінфіну США, курували та координували Попов і Суходолов.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG