Доступність посилання

ТОП новини

У Росії почався суд над військовим США Ґордоном Блеком


У разі доведення провини 34-річному Ґордону Блеку загрожує до семи років позбавлення волі
У разі доведення провини 34-річному Ґордону Блеку загрожує до семи років позбавлення волі

У Владивостоку на Далекому Сході Росії 6 червня почався суд у справі проти штаб-сержанта армії Сполучених Штатів Ґордона Блека.

Блека заарештували наприкінці травня та спершу звинуватили у крадіжці 10 тисяч рублів (близько 110 доларів – ред.) у його дівчини-росіянки Олександри Ващук. Додатково йому інкримінували застосування сили щодо Ващук: він нібито схопив її за шию під час сварки, що вона розцінила як загрозу своєму життю.

У разі доведення провини 34-річному Блеку загрожує до семи років позбавлення волі.

Справу слухає Першотравневий районний суд Владивостока – на засіданні в четвер допитали Ващука та свідка.

Ващук, зокрема, просила суд не відправляти Блека за ґрати, заявивши, що йому натомість потрібна психіатрична допомога.

Після свідчень у судовому засіданні оголосили перерву до 17 червня.

Читайте також: Злочини проти людяності: Гельсінській комісії США доповіли про те, що робить Росія із цивільними в Україні

Раніше влада США повідомила, що Блека заарештували в Росії та звинуватили в крадіжці в жінки. Це сталося після того, як він поїхав до РФ через Китай із Південної Кореї, куди він був відряджений перед поверненням додому в Техас, не повідомивши про це своє командування.

Кілька тижнів потому російська влада також заявила, що ще один громадянин США, ідентифікований як Вільям Рассел Нікум, був затриманий наприкінці квітня за звинуваченнями в «дрібному хуліганстві» в окремій справі, додавши, що Нікум утримується в слідчому ізоляторі в Москві.

Затримання Блека та Нікама додало список громадян США, які утримуються в Росії під різними приводами.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що справи Блека та Нікума не є політичними, і жодного з них не звинувачують у шпигунстві.

Читайте також: Путін заявив, що Москва може почати постачання далекобійної зброї супротивникам Заходу

Матір Блека, Мелоді Джонс сказала, що її син приїхав до Росії, щоб відвідати свою дівчину, повідомило раніше видання CBS News.

У вересні 2023 року Державний департамент видав громадянам США попередження «не подорожувати» до Росії, пославшись на те, що російські спецслужби «виокремлюють американських громадян для затримання».

Радіо Свобода знайшло обліковий запис TikTok партнерки Блека, уродженки Владивостока Олександри Ващук, яка опублікувала численні відео пари разом у Південній Кореї, у тому числі принаймні одне, на якому Блек зображений у формі армії США.

Серед сотень відео TikTok, які часто містили ненормативну лексику, опублікованих 31-річною Ващук, є кілька, у яких вона називає Блека своїм «чоловіком», а інколи «піндос» – російське сленгове слово, яке використовують для назви американців.

Форум

XS
SM
MD
LG