Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: російський Слідком не став відкривати провадження через смерть волонтера Демиденка в СІЗО


61-річний Олександр Демиденко з початку повномасштабного російського вторгнення виходив на антивоєнні пікети та допомагав сотням українських біженців
61-річний Олександр Демиденко з початку повномасштабного російського вторгнення виходив на антивоєнні пікети та допомагав сотням українських біженців

Управління Слідчого комітету Росії у Бєлгородській області не відкрило кримінальну справу за фактом загибелі в слідчому ізоляторі волонтера Олександра Демиденка, який допомагав українцям – про це повідомило 2 групня бєлгородське видання «Фонарь», передає російська служба Радіо Свобода.

Російські слідчі повідомили журналістам, що нібито не виявили доказів того, що стосовно Демиденка міг бути скоєний злочин.

«Будь-яких протиправних дій щодо зазначеної особи з боку спецконтингенту та співробітників ФКУ СІЗО-3 УФСВП Росії по Бєлгородській області не відбувалося, що в тому числі підтверджується засобами об’єктивного контролю, що є в установах ФСВП Росії», – повідомила пресслужба відомства.

За даними журналістів, Слідком відмовився відкривати справу 20 червня.

Читайте також: Син російського волонтера, який допомагав біженцям, сумнівається, що причиною його смерті в СІЗО став суїцид

Про те, що Демиденко помер у СІЗО №3 Бєлгородської області Росії, стало відомо 8 квітня. При цьому в заяві ФСВП йдеться, що смерть настала трьома днями раніше.

61-річний Олександр Демиденко з початку повномасштабного російського вторгнення виходив на антивоєнні пікети та допомагав сотням українських біженців: він приймав їх у себе вдома, а також допомагав їм повертатися до України, підвозячи до кордону.

У жовтні 2023 року Демиденка затримали, а потім заарештували та відправили до ізолятора. У нього вдома було проведено обшук, під час якого поліцейські нібито знайшли гранату та підривники часів Другої світової війни. При цьому після обшуку на тілі волонтера було видно сліди побоїв. Згодом Демиденко сказав, що знайшов гранату на прибудинковій ділянці, але не встиг передати знахідку поліції.

Про те, що Демиденко помер у СІЗО №3 Бєлгородської області, стало відомо 8 квітня. Федеральна служба виконання покарань заявила, що причиною смерті стало самогубство, але син покійного висловив сумнів у цій версії.

Форум

XS
SM
MD
LG