Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ООН вважають, що РФ порушила міжнародне право, ув’язнивши репортера Гершковича


Рекламний щит на Таймс-сквер із закликом звільнити репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, Нью-Йорк, США, 29 березня 2024 року
Рекламний щит на Таймс-сквер із закликом звільнити репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, Нью-Йорк, США, 29 березня 2024 року

Експерти ООН з прав людини заявляють, що влада Росії порушила міжнародне право, ув’язнивши репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, і повинна звільнити його «негайно». Про це йдеться в ухваленому у березні, але оприлюдненому 2 липня висновку робочої групи із свавільних затримань.

У документі зазначено, що Гершкович був «свавільно затриманий» російською владою, яка не змогла надати «жодного фактичного або юридичного обґрунтування» звинувачень у шпигунстві проти ув’язненого журналіста.

Також робоча група ООН дійшла до висновку, що арешт Гершковича пов’язаний з його репортажами про війну Росії проти України.

«Виходячи з наданих неспростованих доказів, Робоча група вважає, що джерело продемонструвало, що арешт пана Гершковича був проведений під надуманим звинуваченням у шпигунстві, але насправді мав на меті покарати його за репортажі про збройний конфлікт. Отже, він не мав законних підстав і є свавільним», – йдеться у висновку.

Російська влада не коментувала заяву робочої групи.

Раніше суд у Росії переніс на 13 серпня нове засідання у справі кореспондента американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, звинуваченого в РФ у шпигунстві.

Гершковичу загрожує до 20 років ув’язнення, якщо його визнають винним.

За версією слідства, в березні 2023 року Гершкович «за завданням ЦРУ» нібито збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність підприємства «НВК «Уралвагонзавод» із випуску й ремонту військової техніки.

Дивіться Також: Рік увʼязнення Гершковича і заяви Путіна про Україну. Що спільне у цьому

Евана Гершковича затримали в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року.

Він і The Wall Street Journal відкидають висунуті звинувачення. Видання неодноразово вимагало негайного звільнення журналіста. Білий дім називав звинувачення «сміховинними», а президент Байден характеризував затримання журналіста як «абсолютно незаконне».

Гершкович став першим американським журналістом, заарештованим за звинуваченнями в шпигунстві в Росії з часів Холодної війни.

Гершкович є одним із двох американських репортерів, яких зараз утримує російська влада. Інша – Алсу Курмашева, журналістка Радіо Свобода, яка має подвійне американсько-російське громадянство.

Форум

XS
SM
MD
LG