Доступність посилання

ТОП новини

Росія: американському військовому Ґордону Блеку винесли вирок у справі про крадіжку


Захист наполягав на невинуватості Ґордона Блека. Адвокат повідомив, що має намір оскаржити вирок суду.
Захист наполягав на невинуватості Ґордона Блека. Адвокат повідомив, що має намір оскаржити вирок суду.

Суд у російському Владивостоці визнав старшого сержанта армії США Ґордона Блека винним у крадіжці та погрозі вбивством і засудив його до трьох років та дев’яти місяців колонії загального режиму. Про це повідомила пресслужба прокуратури Приморського краю 19 червня, передає російська служба Радіо Свобода.

Державне обвинувачення просило для підсудного чотири роки та вісім місяців колонії-поселення.

Захист наполягав на невинуватості американця. Адвокат повідомив, що має намір оскаржити вирок суду.

Про затримання Блека у Владивостоці в травні цього року повідомив телеканал NBC News. За його даними, американського військовослужбовця відрядили до Південної Кореї. Після закінчення служби Блек мав повернутися до США, проте перед поверненням додому вирішив відвідати у Владивостоці Олександру Ващук, з якою мав романтичні стосунки. Поїздку із начальством він не погодив.

Читайте також:Держдепартамент: дипломати США в РФ спробують відвідати закрите засідання суду над журналістом Гершковичем

За даними суду, Блек із квітня 2024 року проживав із росіянкою Олександрою Ващук у її квартирі на вулиці Сахалінській у Владивостоці. У травні між ними сталася сварка, під час якої підсудний схопив дівчину за шию, «що вона сприйняла як реальну загрозу своєму життю». Оскільки він не мав грошей, Блек нібито викрав з гаманця Ващук 10 тисяч рублів, які витратив на оплату номера в готелі, де його й затримали.

Спочатку за заявою росіянки Гордону Блеку звинуватили в крадіжці із заподіянням значної шкоди. Пізніше його звинуватили в погрозі вбивством – також на підставі свідчень Ващук.

На засіданні Першотравневого районного суду 17 червня Блек заперечив напад на Ващук. За його словами, у день сварки дівчина випила пів пляшки горілки та почала поводитися агресивно. Зокрема, вона нібито «ображала його, кинула в нього тарілку, а також вдарила у вухо та в око».

Читайте також: У РФ чотирьох громадян України засудили у справі про вбивство Мотороли

Після цього Блек почав її душити, але після відпустив, коли «відчув, що вона більше не небезпечна», писало видання vladivostok1.ru. Після цього Блек зібрався піти, але дівчина спробувала його затримати, через що у них знову почалася бійка.

Блек частково визнав провину у крадіжці грошей. За його словами, взяті у Ващук гроші він повернув наступного дня. Військовий зазначив, що ще до приїзду до Владивостока відправляв Ващук 300 тисяч рублів і 525 доларів.

У вересні 2023 року Державний департамент видав громадянам США попередження «не подорожувати» до Росії, пославшись на те, що російські спецслужби «виокремлюють американських громадян для затримання».

Радіо Свобода знайшло обліковий запис TikTok партнерки Блека, уродженки Владивостока Олександри Ващук, яка опублікувала численні відео пари разом у Південній Кореї, у тому числі принаймні одне, на якому Блек зображений у формі армії США.

Влада Росії утримує кількох американців, зокрема, журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця Пола Вілана. Державний департамент США визнав їх незаконно затриманими.

Форум

XS
SM
MD
LG