Доступність посилання

ТОП новини

Суд ЄС відхилив позов Ігоря Ротенберга про зняття санкцій


Ротенберг-молодший оскаржував запроваджені проти нього у зв’язку з російським вторгненням в Україну санкції ЄС.
Ротенберг-молодший оскаржував запроваджені проти нього у зв’язку з російським вторгненням в Україну санкції ЄС.

Суд Європейського союзу в Люксембурзі 19 червня відхилив позов російського бізнесмена Ігоря Ротенберга – сина наближеного до російського президента Володимира Путіна Аркадія Ротенберга. Ротенберг-молодший оскаржував запроваджені проти нього у зв’язку з російським вторгненням в Україну санкції ЄС. Розгляд справи тривав близько півтора року.

Санкції щодо Ігоря Ротенберга було запроваджено у вересні 2022 року. В обґрунтуванні рішення було зазначено, що він є «провідним російським бізнесменом», а також «старшим сином та спадкоємцем» Аркадія Ротенберга, а вся родина Ротенбергів «тісно пов’язана з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним». Ротенберг-старший і сам Путін були включені до списку санкцій ЄС раніше.

Читайте також: У Чехії колишнього бізнес-партнера путінського друга Ротенберга звинуватили в обході санкцій

Як повідомляє DW, суд розглянув аргументи позивача щодо того, що він більше не володіє пакетами акцій компаній, згаданих у рішенні ЄС, що його зв'язки з батьком «мають лише сімейний характер» і що той факт, що компанії, до яких він мав стосунок, отримували держконтракти, не свідчать про те, що він підтримує дії російської влади в Україні. Суд, однак, вирішив, що сам факт «одержання вигоди» від російської влади, відповідальної за анексію Криму або «дестабілізацію» України, може бути критерієм для потрапляння під санкції і немає необхідності встановлювати прямий зв’язок між цією вигодою та анексією Криму або дестабілізацією. Суд послався на попереднє рішення за позовом Аркадія Ротенберга, який подався ще до війни. Тоді суд ухвалив, що бізнесмен має залишитися під санкціями.

Раніше суд ЄС ухвалював низку рішень щодо позовів російських бізнесменів у зв’язку з санкціями, у низці випадків задовольняючи їхні клопотання. Так, у квітні суд Євросоюзу скасував персональні санкції щодо мільярдерів Петра Авена та Михайла Фрідмана (вони залишаються у списку санкцій, оскільки рішення суду стосується лише одного з рішень Ради ЄС щодо санкційного режиму щодо них). Загалом Євросоюз ввів обмеження проти понад 2 тисяч російських громадян чи компаній, за рішенням суду чи самої Ради ЄС санкції зняли менш ніж з десяти.

Форум

XS
SM
MD
LG