Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ визнав, що російський закон про «небажані організації» порушує Конвенцію про права людини


У рішенні суд зазначив, що визнання «небажаним» було порушенням положення Конвенції про свободу зібрань і свободу об’єднань щодо чотирьох заявників
У рішенні суд зазначив, що визнання «небажаним» було порушенням положення Конвенції про свободу зібрань і свободу об’єднань щодо чотирьох заявників

Росія порушила Європейську конвенцію з прав людини, визначивши кілька іноземних організацій, як «небажані» та переслідуючи власних громадян за зв’язки з цими організаціями – таку постанову 18 червня виніс Європейський суд з прав людини.

У рішенні суд зазначив, що визнання «небажаним» було порушенням положення Конвенції про свободу зібрань і свободу об’єднань щодо чотирьох заявників, які перебувають за межами Росії – Фонду «Вільна Росі» у Вашингтоні, Світового конгресу українців у Торонто, Асоціації шкіл політичних студій Ради Європи в Страсбурзі та Spolecnost Svobody Informace у Празі.

Одностайне рішення колегії суддів із семи суддів з Андорри, Нідерландів, Кіпру, Албанії, Греції, Швейцарії та Болгарії також визначило, що мало місце порушення статті Конвенції про свободу слова та статті про свободу зібрань та об’єднань щодо «всіх заявників, які були засуджені за участь у «небажаних організаціях».

Читайте також: У РФ визнали «небажаними» фонд «Повернись живим» і рух за незалежність Карелії

Рішення винесли у справі за позовом Фонду Андрія Рилькова та інших проти Росії щодо визнання чотирьох іноземних організацій «небажаними» та притягнення до відповідальності осіб за участь у діяльності з іншими організаціями, які також були визначені як «небажані».

Суд постановив, що закон, підписаний президентом Володимиром Путіним у 2015 році, «не був сформульований з достатньою точністю, щоб дозволити організаціям-заявникам передбачити, що їхні в іншому законні дії призведуть до визнання їх «небажаними» та заборони їхньої діяльності в Росії».

Зміна російського законодавства 2015 року запровадила нові повноваження для генерального прокурора визначати будь-яку іноземну юридичну особу чи неурядову організацію як «небажану», якщо буде встановлено, що вона підриває «основи російського конституційного ладу, обороноздатність або національну безпеку Росії».

Читайте також: У Росії оголосили Freedom House небажаною організацією

У 2017 році Human Rights Watch заявила, що російський уряд використовує «драконівський і навмисно розпливчастий закон» для переслідування росіян, пов’язаних із «небажаними» іноземними організаціями.

Нині в списку «небажаних» у Росії є понад 150 організацій. Серед інших 20 лютого 2024 року міністерство юстиції РФ включило до реєстру «небажаних» організацій корпорацію «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода».

До реєстру «небажаних» потрапляють організації, діяльність яких, за версією російської влади, становить загрозу основ конституційного ладу, безпеки чи обороноздатності країни. Внесення до списку означає, що організації заборонено працювати в країні, а громадянам Росії заборонено співпрацювати з нею під загрозою кримінального переслідування. За співробітництво з «небажаними» організаціями та їхнє фінансування в Росії передбачено кримінальну відповідальність – до пʼяти років позбавлення волі.

Форум

XS
SM
MD
LG