Доступність посилання

ТОП новини

Росія: заклики командира «Ахмат» щодо участі призовників у війні загрожують стабільності режиму Путіна– ISW


Алаудінов стверджував, що російські призовники є співробітниками Міністерства оборони (МО) Росії і повинні захищати Росію
Алаудінов стверджував, що російські призовники є співробітниками Міністерства оборони (МО) Росії і повинні захищати Росію

Командир чеченського спецназу «Ахмат» Апти Алаудінов загострив ситуацію, до якої Кремль історично ставився з надзвичайною обережністю, закликавши призовників брати участь у бойових діях у Курській області, йдеться в звіті американського Інституту дослідження війни (ISW) від 19 серпня.

Алаудінов відповів у відеозверненні 19 серпня на «ридання і вигуки» про російських призовників, які воюють у Курській області, поскаржившись на те, що батьки призовників ставляться до 18-річних як до дітей. Він стверджував, що російські призовники є співробітниками Міністерства оборони Росії і повинні захищати Росію, вказано у звіті.

«Алаудінов закликав усіх росіян, молодих і старих, «стати в стрій», оскільки «ворог прийшов в (Росію), заявивши, що «ніхто не помре, кому не судилося померти, але якщо ви помрете, захищаючи (Росію) і свою віру в Бога, ви потрапите на небеса», – зазначено у повідомленні ISW.

Раніше члени сімей російських призовників поскаржилися на участь російських призовників в операціях з охорони російського кордону. Зазначається, що Кремль виявив велику стурбованість реакцією суспільства на питання, що стосуються призовників, і президент Росії Володимир Путін вжив заходів, щоб заспокоїти скарги їх родичів.

Читайте також: В ISW проаналізували, як перекидання Росією частини військ на Курщину вплине на її наступальні операції

Аналітики переконані, що тривала присутність російських призовників у прикордонних районах під час українського вторгнення загрожує Кремлю потенційною політичною кризою, повʼязаною з втратами серед російських призовників.

«Відверті заклики Алаудінова – широко розкрученого російського авторитета – до родичів призовників припинити скаржитися, до призовників брати участь у бойових діях у прикордонній зоні Росії, а також до російських громадян змиритися з втратами серед призовників та інших військовослужбовців можуть загострити напруженість у російському суспільстві і потенційно загрожувати стабільності режиму Путіна», – кажуть в ISW.

Раніше в Інституті дослідження війни зазначили, що російська армія планує відправити призовників із весняного призову з Москви, Ленінградської, Калінінградської, Свердловської, Мурманської і Самарської областей на допомогу російським військам, які воюють у Курській області, що викликало негативну реакцію з боку правозахисників і родичів, які протестують проти використання призовників в активних бойових діях.

14 серпня російські опозиційні ЗМІ повідомили, що російські війська змушують призовників, які були на Курщині на початку дій Збройних сил України, підписати контракти з Міноборони Росії й повернутися на фронт у Курську область.

Українська армія, за даними російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Форум

XS
SM
MD
LG