Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» застерігають ЄС через роботу RT у Сербії 


Голова офісу RSF у справах ЄС і Балкан Павол Салаї розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що організація закликає блок і його країни-члени вирішити цю проблему під час переговорів із Сербією про членство в ЄС
Голова офісу RSF у справах ЄС і Балкан Павол Салаї розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що організація закликає блок і його країни-члени вирішити цю проблему під час переговорів із Сербією про членство в ЄС

Неурядова організація «Репортери без кордонів» (відомі за французькою абревіатурою RSF) звернулися до Європейського Союзу з проханням притягнути Сербію до відповідальності через роботу в цій країні російської державної медіа-мережі RT, яку RSF називає «фабрикою брехні Володимира Путіна». Про це повідомляє балканська служба Радіо Свобода.

«Репортери без кордонів» стверджують, що ЄС має вжити таких заходів, оскільки місцева філія RT Balkan використовує свій офіс у Белграді, щоб «адаптувати наративи Кремля» та транслювати пропаганду всією південно-східною Європою.

RT та інші підконтрольні Кремлю медіа перебувають під санкціями Євросоюзу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Але в Сербії, яка не приєдналася до санкцій, хоча є кандидатом на членство в ЄС, російські ЗМІ працюють безперешкодно, повідомляє RSF.

Голова офісу RSF у справах ЄС і Балкан Павол Салаї розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що організація закликає блок і його країни-члени вирішити цю проблему під час переговорів із Сербією про членство в ЄС. За його словами, RSF порушить це питання через свої канали зв’язку з Європейською Комісією та державами-членами.

«Той факт, що така суверенна та горда країна, як Сербія, розміщує в себе путінську фабрику брехні та використовується Росією для поширення російської пропаганди, є неприйнятним ні для Сербії, ні для Європейського Союзу», – додав представник RSF.

Паризька організація 30 вересня запустила ініціативу під назвою Propaganda Monitor, щоб поінформувати громадськість про механізми пропаганди та дезінформації. Свій перший звіт проєкт присвятив російській пропаганді, яка поширюється на Балканах, з особливим акцентом на RT.

Дослідники RSF дослідили діяльність RT у Сербії та заявили, що завдяки RT Balkan воєнна пропаганда Кремля «квітне в межах ЄС».

Салаї підкреслив в інтерв’ю Радіо Свобода, що дії Сербії суперечать її бажанню стати членом ЄС:

«Вступ до ЄС означає дотримання певних правил, і вони включають узгодження з безпекою та зовнішньою політикою ЄС. І тут ситуація зрозуміла. Сербія не дотримується цього правила. І тому ми сказали, що інституції ЄС, країни-члени в переговорах повинні нести відповідальність».

У 2012 році Сербія разом з іншими кандидатами отримала статус кандидата в ЄС.

За даними RSF, існує кілька причин, чому RT вибрала Сербію своїм балканським офісом. Серед них – давні відносини між Росією та Сербією та спільна культура слов’янської спадщини та православного християнства.

RT Balkan «адаптував кремлівський наратив до дуже сприйнятливої місцевої аудиторії, що дозволило йому легше поширюватися в регіоні», йдеться в повідомленні RSF.

«Мабуть, ніде в світі на нас не чекали з таким нетерпінням, як тут», – заявила головна редакторка RT Маргарита Симоньян у пресрелізі, опублікованому під час запуску RT Balkan у листопаді 2022 року.

Дослідження, проведене RSF, свідчить, що, хоча RT Balkan не має телевізійного каналу, його сайт залишається основною платформою для відеоконтенту. У RSF заявили, що редактори та колумністи RT Balkan «діють більше як інфлюенсери, ніж журналісти», і є частими гостями в інших медіа, щоб забезпечити видимість.

«Представлені як журналісти чи аналітики, пов’язані з RT Balkan, вони отримують широку платформу для легітимації та поширення кремлівської пропаганди», – повідомляє організація.

RT Balkan позиціонує себе як сервіс онлайн-мовлення та мультимедійний веб-сайт сербською мовою, метою якого є надання «альтернативного погляду на регіональні та світові події».

З моменту свого заснування в Москві в 2005 році RT створив мережу телевізійних каналів, веб-сайтів і акаунтів у соціальних мережах, які публікують контент англійською, іспанською, французькою, арабською, німецькою та російською мовами.

Форум

XS
SM
MD
LG