Доступність посилання

ТОП новини

Косово закрило два пункти пропуску на кордоні з Сербією через блокаду


Косовські серби та їхні прихильники з Сербії почали блокувати доступ до північного Косово на трьох пунктах пропуску 6 вересня, акція продовжилася 7 вересня
Косовські серби та їхні прихильники з Сербії почали блокувати доступ до північного Косово на трьох пунктах пропуску 6 вересня, акція продовжилася 7 вересня

Косово закрило два з чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Сербією після блокування сербської сторони кордону. Про це 7 вересня повідомили регіональні служби Радіо Свобода.

Міністр внутрішніх справ Косова Джелал Свекла заявив у своєму фейсбуці 6 вересня, що «екстремісти в масках» у Сербії «вибірково зупиняють... громадян, які хочуть проїхати транзитом через Сербію» до третіх країн.

«І все це на очах сербської влади», – додав він.

Косовські серби та їхні прихильники з Сербії почали блокувати доступ до північного Косово на трьох пунктах пропуску 6 вересня, акція продовжилася 7 вересня.

Організатори вимагають повернення п’яти «паралельних установ» косовських сербів, які були закриті, а також відновлення сербської валюти та документації. Вони також вимагають виведення косовської поліції з регіону, населеного переважно сербами, і закликають взяти під контроль миротворчі сили під керівництвом НАТО в Косово (KFOR).

Читайте також: Посол США заявив, що партнерство з Косово «не таке, на яке сподівалися»

Блокада призвела до закриття Косово прикордонних пунктів пропуску Мердаре та Брняк. КПП Яріньє був тимчасово заблокований, але, як повідомляється, 7 вересня рух через нього відбувався без перешкод.

Раса Роєвіч – президент однієї з організацій-учасниць блокади Асоціації громадян району Косово-Митрова – сказав журналістам на КПП Яріньє 6 вересня, що водії легкових транспортних засобів з косовськими документами не будуть пропускатися.

«Ніхто, у кого є виключно косовські документи, не зможе проїхати. Наші люди не можуть їздити туди з дозволом на рух, виданим Республікою Сербія. Це лише відповідь на те, що (прем’єр-міністр Косово Альбін – ред.) Курті робить у Косово», – сказав він.

Акція відбулася після протесту 7 серпня проти відкриття головного мосту в Мітровиці, який розділяє місто на південь, де більшість населення становлять албанці, і південь, де більшість населення становлять серби.

Читайте також: Президентка Косова потрапила у скандал у аеропорту Північної Македонії

Протягом останніх двох років уряд Курті інтенсивно працював над встановленням влади на півночі Косово, наштовхуючись на опір місцевого населення, а часом навіть на критику з боку міжнародної спільноти.

Серед втілених рішень – перереєстрація транспортних засобів із сербських номерних знаків на косовські, оновлення водійських посвідчень, припинення використання сербського динара та закриття деяких установ, які працюють у системі Сербії.

Сербська влада поки ніяк не прокоментувала блокаду.

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, але Сербія відмовилася визнати цей крок.

Форум

XS
SM
MD
LG