Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові заблокували деякі російські новинні сайти через «загрозу національній безпеці»


Серед заблокованих ресурсів портал, який закликає молдован голосувати проти вступу до Європейського союзу на референдумі
Серед заблокованих ресурсів портал, який закликає молдован голосувати проти вступу до Європейського союзу на референдумі

Служба розвідки і безпеки Молдови (SIS) заборонила сім новинних сайтів, включаючи сайт російського державного інформаційного агентства «РИА Новости», які, на думку відомства, становлять «загрозу національній безпеці» для Кишинева. Про це 26 вересня пише молдовська служба Радіо Свобода.

25 вересня SIS наказала провайдерам електронних комунікацій заблокувати доступ до пʼяти російських сайтів – Ng.ru, Gazetacrimea.ru, Crimea.gov.ru, Crimea.ria.ru і Crimea24tv.ru та заблокували додаток до сайту «РИА Новости» Ria.ru.

Сьомий сайт – Nuacum.eu, який називає себе рупором руху Nu. Nu Acum (Ні. Не зараз), закликає молдован голосувати проти вступу до Європейського союзу на референдумі, запланованому на наступний місяць, стверджуючи, що цей крок є передчасним.

Посольство Росії в Молдові, яке раніше називало блокування російських сайтів «субʼєктивним і політизованим кроком», не прокоментувало рішення про блокування цих семи сайтів.

13 вересня Сполучені Штати запровадили нові санкції проти російської медійної компанії «Россия сегодня» та її дочірніх компаній, «в тому числі RT», заявив державний секретар Ентоні Блінкен. За даними Держдепу, RT координувала свої дії з владою Росії, щоб вплинути на вибори в Молдові. Блінкен припустив, що метою операції було розпалювання протестів у цій країні.

Раніше президентка Молдови Майя Санду, яка балотується на переобрання, запропонувала провести референдум щодо вступу до ЄС одночасно з президентськими виборами 20 жовтня.

Кишинів отримав запрошення приєднатися до ЄС у 2022 році і в червні розпочав переговори про членство з блоком, що складається з 27 країн-членів.

Форум

XS
SM
MD
LG