Доступність посилання

ТОП новини

Речник Зеленського заперечив дані ЗМІ про те, що сім країн НАТО «не поспішають» із запрошенням України


«Ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації», – йдеться в заяві речника (фото ілюстративне)
«Ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації», – йдеться в заяві речника (фото ілюстративне)

Речник президента України Сергій Никифоров заперечив повідомлення видання Politico, яке з посиланням на чотирьох офіційних осіб і дипломатів США і НАТО повідомило, що сім країн НАТО «не поспішають» запрошувати Україну приєднатися до альянсу.

«Інформація в ЗМІ про те, що сім країн виступають проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності. Ці чутки вигідні тим, хто хоче справити хибне враження, ніби вступ України не має широкої підтримки серед членів альянсу. Насправді ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації», – йдеться в заяві Никифорова, яку цитує низка українських ЗМІ.

Напередодні видання Politico з посиланням на неназваних офіційних осіб США і НАТО повідомило, що Німеччина і США не поспішають запрошувати Україну приєднатися до НАТО, але також в альянсі є країни, які виступають проти такого рішення. Зокрема, за повідомленням, Угорщина і Словаччина чинять опір такому рішенню, оскільки їхні лідери загалом дотримуються прокремлівської лінії, а такі країни, як Бельгія, Словенія чи Іспанія, «ховаються за США і Німеччиною».

При цьому офіційні особи, які розмовляли з Politico, намагалися підкреслити, що ані США, ані Німеччина не виключають можливого вступу України до альянсу.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією, першим пунктом якого є запрошення України до НАТО.

21 жовтня Володимир Зеленський заявив про консенсус більшості країн НАТО і стриману позицію кількох країн щодо запрошення України до альянсу. За його словами, щодо реакції Німеччини, то Київ вважає, що в цілому сьогодні ситуація залежить від Сполучених Штатів.

Зеленський повторив, що німецька сторона має скепсис щодо вступу України в НАТО, але вважає, що їхня оцінка більш м’яка, ніж вона була раніше.

19 жовтня видання Le Monde з посиланням на дипломатичні джерела, знайомі із підсумками зустрічі лідерів США, Франції, Німеччини і Великої Британії у Берліні, повідомило, що США більше не мають принципових заперечень щодо запрошення України до НАТО.

Форум

XS
SM
MD
LG