Доступність посилання

ТОП новини

Нетаньягу щодо мирного плану по Газі: «спочатку знищення «Хамасу», потім припинення вогню»


Ізраїль не погодиться на припинення вогню в Секторі Гази «до поки не буде знищено терористичне угруповання «Хамас», каже Біньямін Нетаньяху
Ізраїль не погодиться на припинення вогню в Секторі Гази «до поки не буде знищено терористичне угруповання «Хамас», каже Біньямін Нетаньяху

Ізраїль не погодиться на припинення вогню в Секторі Гази «до поки не буде знищено терористичне угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС), повідомив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у твіттері.

«Умови Ізраїлю для припинення війни не змінилися: знищення військових і керівних можливостей «Хамас», звільнення всіх заручників і забезпечення того, що Газа більше не становить загрози для Ізраїлю», – написав Нетаньягу.

Таку заяву він зробив після того, як президент США Джо Байден публічно розповів про запропонований Ізраїлем план припинення війни в Секторі Гази, «який передбачає повне припинення вогню та виведення ізраїльських військ з анклаву».

«Згідно з пропозицією, Ізраїль продовжуватиме наполягати на дотриманні цих умов (мова про знищення «Хамасу» – ред.) до встановлення постійного припинення вогню. Думка про те, що Ізраїль погодиться на постійне припинення вогню до того, як ці умови будуть виконані, є неприйнятною», – наголосив ізраїльський прем’єр.

Президент США Джо Байден оприлюднив 31 травня новий план щодо припинення вогню в Секторі Гази. Він закликав палестинське угруповання «Хамас».

Байден у своєму виступі у Білому домі назвав пропозицію «дорожньою картою до тривалого припинення вогню та звільнення всіх заручників».

За його словами, угода складається із трьох етапів.

Перший етап триватиме шість тижнів і включатиме «повне і всеосяжне припинення вогню», виведення ізраїльських військ з усіх густонаселених районів Гази і звільнення ряду заручників, в тому числі жінок, літніх людей і поранених, в обмін на звільнення сотень палестинських в’язнів. На першому етапі пропонують збільшити гуманітарну допомогу – до Смуги Гази буде дозволено в’їзд 600 вантажівок щодня.

Другий етап включав би звільнення всіх живих заручників, зокрема солдатів-чоловіків, і виведення ізраїльських військ з Гази.

Третій етап передбачає початок масштабної відбудови регіону.

Пропозиція Ізраїлю була передана «Хамасу» в четвер, зазначив Байден.

Ізраїль проводить у Секторі Гази військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» на південь країни 7 жовтня 2023 року. Тоді було вбито понад 1200 мирних жителів, понад 250 людей були взяті в заручники та вивезені до Гази.

Рафах Ізраїль називає останнім оплотом палестинського угруповання. За даними Politico, американська розвідка оцінює втрати «Хамас» у 30–35% особового складу.

МОЗ Гази, яке контролює угруповання «Хамас», стверджує, що під час ізраїльської операції загинули понад 36 тисяч мирних жителів, понад 80 тисяч були поранені. Незалежного підтвердження цих даних немає. Ізраїльські військові звинувачують «Хамас» у розміщенні озброєнь у густонаселених міських забудовах та використанні цивільних як живого щита.

Форум

XS
SM
MD
LG