Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі: у Познані закриють російське консульство


Будівля російського консульства в Познані, 2021 рік
Будівля російського консульства в Познані, 2021 рік

Міністр закордонних справ Польщі відкликав дозвіл на роботу російського консульства в Познані, передає кореспондент Радіо Свобода.

Таке рішення Радослав Сікорський пояснив тим, що останніми днями отримав переконливі докази від прокуратури, які свідчать про те, що в Польщі відбулася спроба диверсії, за якою стояла іноземна розвідка.

Сікорський заявив, що як міністр закордонних справ має інформацію про те, що Росія стоїть за спробами саботажу в Польщі та країнах-союзниках.

Читайте також: Затриманий у Польщі громадянин України зізнався в роботі на спецслужби РФ – Сікорський

«В результаті цього я прийняв рішення відкликати дозвіл на роботу консульства Російської Федерації в Познані. Його співробітники будуть вважатися небажаними особами в Республіці Польща. Вимагаємо припинити проведення гібридної війни проти Польщі і союзників. У разі її продовження залишаємо за собою право ухвалювати подальші рішучі дії», – сказав глава МЗС.

Рішення припинити діяльність російського консульства у Познані продиктоване, зокрема, справою завербованого українця Сергія С, який планував у Вроцлаві підірвати лакофарбову фабрику. Вона розташована в безпосередній близькості від обʼєктів інфраструктури стратегічного значення. Громадянина України затримали 31 січня 2024 року.

За даними польського видання «Gazeta Wyborcza» українець Сергій С. 1973 року народження. Він родом із Одеси, але з січня 2024 року жив із дружиною у Німеччині. За даними видання, він став 17-ю затриманою Агентством внутрішньої безпеки (ABW) Польщі людиною, яку завербували російські служби через телеграм. На допиті він пояснив справу так: «диявол спокушав мене».

Форум

XS
SM
MD
LG