Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру російському «куратору» окупованих територій Кірієнку


За даними СБУ, Сергій Кірієнко (ліворуч) багато років є довіреною особою Путіна і входить до його найближчого оточення.
За даними СБУ, Сергій Кірієнко (ліворуч) багато років є довіреною особою Путіна і входить до його найближчого оточення.

Служба безпеки України зібрала доказову базу на першого заступника керівника адміністрації президента Росії Сергія Кірієнка за сприяння війні проти України – про це відомство заявило 30 серпня.

За даними СБУ, Кірієнко багато років є довіреною особою Путіна і входить до його найближчого оточення.

Читайте також:У СБУ кажуть, що затримали агентів Росії, які облаштували «спостережний пункт» у квартирі Києва

«Після початку повномасштабного вторгнення РФ очільник Кремля призначив Кірієнка «куратором» тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Там він координує діяльність окупаційних адміністрацій країни-агресора, зокрема в «кадрових» питаннях», – йдеться в повідомленні.

СБУ додає, що з травня 2022 року Кірієнко курує всіма сферами примусової інтеграції окупованих територій України до «законодавчого поля» Росії.

Зокрема, він брав безпосередню участь в організації незаконних референдумів та відповідав за підсумки «голосування». Також восени 2023 року він вручав Леоніду Пасічнику, Володимиру Сальдо та Денису Пушиліну «документи» на призначення їх очільниками місцевих окупаційних адміністрацій.

Читайте також: СБУ повідомила іранському командувачу про підозру через постачання дронів Росії

«Також фігурант уповноважений на координацію медіа-ресурсів кремля, які нав’язують ідеологію рашизму на тимчасово захопленій частині території України», – додали в СБУ.

Правоохоронці повідомили російському чиновнику про підозру за чотирма статтями:

  • пособництво у веденні агресивної війни
  • повторні публічні заклики до умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені представником влади
  • виправдовування російської збройної агресії проти України, розпочатої у 2014 році, а також заперечення тимчасової окупації частини території України та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, вчинені службовою особою повторно з використанням ЗМІ
  • повторний перетин державного кордону України поза пунктами пропуску з метою заподіяння шкоди інтересам держави

Сергій Кірієнко, за даними ГУР, восени 2023 року зачитав очільникам окупаційних адміністрацій директиви з наказом посилити російську паспортизацію на захоплених територіях України.

5 жовтня 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав закони про «входження до складу Росії» чотирьох частково окупованих областей України – Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської. Раніше він підписав указ про визнання «незалежності» цих регіонів, виходячи з проведених там під контролем Москви так званих референдумів. Україна і Захід засудили такі незаконні дії Кремля.

Форум

XS
SM
MD
LG