Доступність посилання

ТОП новини

Південна Корея викликала російського посла через договір Росії і КНДР


Володимир Путін і Кім Чен Ин у Пхеньяні, 19 червня 2024 року
Володимир Путін і Кім Чен Ин у Пхеньяні, 19 червня 2024 року

Міністерство закордонних справ Південної Кореї 21 червня викликало російського посла, щоб висловити протест проти договору, підписаного між Росією і Північною Кореєю під час візиту російського президента Володимира Путіна до Пхеньяну раніше цього тижня. Деталей розмови з послом Міністерство закордонних справ Південної Кореї поки що не наводило.

Повідомлення з’явилося на тлі зростання напруженості між двома Кореями, зокрема, через перетин північнокорейськими солдатами укріпленої військової демаркаційної лінії з Південною Кореєю. Останній такий інцидент, третій за місяць, стався 21 червня.

Це відбулося через два дні після того, як Москва і Пхеньян уклали угоду, яка передбачає взаємну допомогу в обороні в разі нападу на одну з країн, і через день після того, як Сеул у відповідь заявив, що розгляне можливість надання зброї Україні для боротьби з вторгненням Росії.

Президент Росії Володимир Путін також заявив 20 червня, що «не виключає» поставок зброї до Північної Кореї.

У Держдепартаменті США заявили, що це викликає «неймовірне занепокоєння».

За твердженнями Південної Кореї і країн Заходу, Північна Корея минулого року розпочала масштабні постачання зброї і боєприпасів Росії для використання у війні проти України. Це – порушення міжнародних санкцій проти КНДР, яких Росія зобов’язалася дотримуватись. У Москві й Пхеньяні факти постачання зброї заперечували.

Форум

XS
SM
MD
LG