Доступність посилання

ТОП новини

РФ та КНДР підписали договір про стратегічне партнерство – передбачає «взаємну допомогу» у разі агресії


Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин відвідують офіційну церемонію привітання під час зустрічі в Пхеньяні, Північна Корея, 19 червня 2022 року
Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин відвідують офіційну церемонію привітання під час зустрічі в Пхеньяні, Північна Корея, 19 червня 2022 року

У Пхеньяні за підсумками переговорів російського президента Володимира Путіна з керівником Північної Кореї Кім Чен Ином сторони підписали договір про стратегічне партнерство між двома країнами. Він передбачає, серед іншого, взаємні зобов’язання у разі агресії проти однієї з країн-учасниць та можливість співпраці у військовій сфері.

Після переговорів делегацій Путін і Кім, як повідомляється, продовжили розмову віч-на-віч, після чого підписали договір про стратегічне партнерство, який, за словами Путіна, стане основою «наших відносин на тривалу перспективу».

Як заявив Путін після підписання договору, документ передбачає надання взаємної допомоги у разі агресії проти одного із учасників. Текст документа поки не опублікували, неясно, чи йдеться про військову допомогу чи якусь іншу. Якщо йдеться про військову допомогу, це означатиме, зокрема, зобов’язання участі Росії у війні на боці КНДР у разі відновлення бойових дій між Північною та Південною Кореєю – мирний договір між ними не підписано, з 1953 року діє перемир’я.

Путін також виступив за перегляд санкційного режиму щодо Північної Кореї, запровадженого Радою безпеки ООН і, отже, підтриманого раніше Росією. Він сказав про готовність Москви розвивати «військово-технічну співпрацю» з Пхеньяном.

Кім Чен Ин заявив, що підписаний договір служитиме співпраці в політиці, економіці та «військовій справі». Він назвав документ «миролюбним та оборонним», а Путіна – «найдорожчим другом корейського народу». За словами Кіма, відносини Росії та Північної Кореї тепер стали «союзницькими».

Читайте також: Кім Чен Ин на зустрічі з Путіним висловив підтримку Росії у війні проти України

Путін прилетів до столиці КНДР ввечері 18 червня. Це його другий візит до країни, перший був 2000 року. В аеропорту його зустрічав особисто Кім Чен Ин. Лідери країн кілька разів обнялися на червоній доріжці, а потім довго запрошували один одного першим сісти у лімузин. На вулицях Пхеньяна розвісили російські прапори та портрети Путіна.

За твердженнями Південної Кореї і країн Заходу, Північна Корея минулого року розпочала масштабні постачання зброї і боєприпасів Росії для використання у війні проти України. Це – порушення міжнародних санкцій проти КНДР, яких Росія зобов’язалася дотримуватись. У Москві й Пхеньяні факти постачання зброї заперечували.

Форум

XS
SM
MD
LG