Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Кім. Чи посилить Росія ядерну програму Північної Кореї?


Кортеж президента Росії Путіна рухається дорогою в Пхеньяні. Північна Корея, 19 червня 2024 року
Кортеж президента Росії Путіна рухається дорогою в Пхеньяні. Північна Корея, 19 червня 2024 року
Віктор Владіміров

Російський лідер Володимир Путін вважає, що постачання Україні високоточних систем озброєння, літаків F-16 та іншого озброєння для ударів по території РФ є порушеннями з боку Сполучених Штатів та інших країн НАТО. Про це він сказав 19 червня за підсумками переговорів із лідером КНДР Кім Чен Ином у Пхеньяні.

Путін також сказав, що підписаний між РФ та КНДР договір про всеосяжне стратегічне партнерство передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників.

Як загрози може принести Україні, Заходу і світу в цілому зближення Росії і Північної Кореї? Думки аналітиків зібрала Російська служба Голосу Америки.

В оприлюдненій напередодні візиту статті у «головній» газеті північнокорейського режиму «Нодон синмун» («Робітнича газета») Володимир Путін високо оцінив підтримку Пхеньяном Москви у війні проти України та заявив про солідарність із КНДР у її протистоянні з «небезпечним і агресивним ворогом» (читай: Заходом на чолі зі США).

А Північна Корея, за словами Путіна, залишається «нашим переконаним однодумцем та прихильником».

У свою чергу, як заявив міністр оборони Південної Кореї Сін Вон Cік в інтерв'ю Bloomberg, КНДР транспортувала до Росії щонайменше 10 тисяч контейнерів, зокрема з артилерійськими снарядами до 4,8 млн одиниць. Згідно з твердженням міністра, Москва як жест у відповідь постачає Пхеньяну серед іншого танки, літаки і технології для реалізації програми супутників-шпигунів.

США напередодні візиту Путіна висловили стурбованість відносинами, що складаються між Росією і Північною Кореєю.

«Ми вважаємо, що поглиблення співпраці між Росією та КНДР – це те, що має викликати велике занепокоєння у всіх, хто зацікавлений у підтримці миру та стабільності на Корейському півострові, дотриманні глобального режиму нерозповсюдження, виконанні резолюцій Ради Безпеки ООН та, звісно, підтримці народу України, який захищає свою свободу від російського вторгнення», – заявив представник Держдепартаменту Метью Міллер.

Ми бачили, як ці боєприпаси з'являлися на полі бою в Україні
Міллер

За його даними, за останні кілька місяців КНДР незаконно передала десятки балістичних ракет і понад 11 тисяч контейнерів із боєприпасами на допомогу російським військовим діям.

«Ми бачили, як ці боєприпаси з'являлися на полі бою в Україні, – наголосив Міллер. – Ми знаємо, що вони використовують боєприпаси з КНДР, щоб загрожувати Україні та вбивати українців. Тому ми й надалі привертатимемо до цього увагу».

«Ми вважаємо, що жодна країна не повинна підтримувати ці поглиблені відносини, і ми й надалі закликатимемо Росію поважати резолюції Ради Безпеки ООН щодо нерозповсюдження, включаючи ті, за які вона голосувала», – зазначив Міллер.

Президент Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин на офіційній церемонії зустрічі на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні. 19 червня 2024 року
Президент Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин на офіційній церемонії зустрічі на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні. 19 червня 2024 року

Практично суть «стратегічного партнерства» Москви і Пхеньяна, як і раніше, зводиться, до формули: снаряди в обмін на ракетні технології, розмірковує міжнародний оглядач Іван Преображенський. На його думку, у цьому сенсі нічого не змінилося.

«Північна Корея є для Росії технічною базою для поповнення запасів в умовах продовження агресії проти України, – додав він у коментарі для Російської служби «Голосу Америки». Москва закуповує стару

Пхеньян не приховує, що хоче розробити ракети, які гарантовано досягали б території США
Преображенський

північнокорейську військову техніку, снаряди та різного роду озброєння радянського типу. А в обмін на це Росія передає свої, а можливо, й іранські (тут важко точніше сказати) ракетні технології, які потрібні КНДР».

При цьому Москва тут має ще одну мету, вважає Іван Преображенський: «Пхеньян не приховує, що хоче розробити ракети, які гарантовано досягали б території США – щоб зміцнити свої аргументи шантажу. У Кремлі це чудово знають і, по суті, вирішили допомагати ворогові свого ворога. Це довгострокове партнерство. Тому що КНДР має велику кількість заводів з виробництва пороху та озброєнь, необхідних Росії для продовження війни».

Путін і Кім Чен Ин відвідують космодром «Східний» в Амурській області. Росія, 13 вересня 2023 року
Путін і Кім Чен Ин відвідують космодром «Східний» в Амурській області. Росія, 13 вересня 2023 року

Зближення сторін відбувається за дотримання Пекіном «дружнього нейтралітету», констатував міжнародний оглядач: «Схоже, що Китай зовсім не проти того, щоб Північна Корея отримала російську підтримку. При цьому Пхеньян все-таки не повністю контролюється Пекіном, і китайців навряд чи тішить співпраця двох країн у ракетній сфері. Але з цього питання Кім Чен Ин і Путін вже ухвалюють рішення самостійно».

Отримавши нові технології, Пхеньян, безумовно, їх демонструватиме, вважає Іван Преображенський.

«Бо Північна Корея – чемпіон і вчитель Росії у мистецтві ядерного шантажу. Саме КНДР привнесла цей метод у сферу міжнародної політики. Впевнений, що Москва готова піти і на розширення співробітництва в ракетній сфері. Тому що Кремлю сьогодні нема чого втрачати.

Будучи ізольованими на міжнародній арені, вони змушені допомагати один одному

А от, наскільки далеко може Путін зайти у цьому напрямі, важко сказати. Думаю, тут усе залежатиме від того, як розвиватимуться події на українському фронті», – резюмував він.

«Путінська Росія та КНДР – країни-ізгої, цим все й визначається», вважає соціолог та публіцист Ігор Ейдман. Тому, на його погляд, нічого дивного в тому, що Москва та Пхеньян налагодили та зміцнюють співпрацю.

«Будучи ізольованими на міжнародній арені та максимально обмеженими в контактах з більшою частиною країн вільного світу, перебуваючи в умовах санкцій, вони просто змушені допомагати один одному, інших партнерів немає, вибирати нема з кого, – уточнив він у коментарі «Голосу Америки».

«Співпраця будується на примітивних, але взаємовигідних умовах. Росія отримує від КНДР ракети, снаряди тощо. У неї зібралося чимало радянської зброї. Воно не надто ефективне. Достатньо почитати телеграм-канали російських «воєнкорів», які скаржаться, що північнокорейські боєприпаси ненадійні і часто поводяться абсолютно непередбачувано. Але через брак кращого і це згодиться. Як видно, Путін зацікавлений у продовженні та розвитку такої співпраці».

Путін і Кім Чен Ин на офіційній церемонії зустрічі на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 19 червня 2024 року
Путін і Кім Чен Ин на офіційній церемонії зустрічі на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 19 червня 2024 року

Звичайно, це ніяка не братня допомога, а чиста комерція, стверджує Ігор Ейдман: «У Пхеньяна на складах багато старої зброї, йому конче потрібні гроші, і він, без жодних сумнівів, готовий далі продавати свої запаси «великій державі». Москва ж, крім природних ресурсів, постачає Північній Кореї ракетні технології. Так ізгої допомагають одне одному утриматися на плаву.

Зараз Кремль може виступати в ролі «ядерного гопника», який не має конкурентів
Ейдман

«Звісно, під час візиту можливі й якісь таємні домовленості, про які ми можемо лише здогадуватися. Тому що і та, й інша сторона займаються міжнародною кримінальною та напівкримінальною діяльністю. Відомо, що КНДР легко порушує усі міжнародні законодавчі акти у галузі економіки. Тому там процвітає виробництво піратських товарів, афери із майнінгом криптовалюти. Відповідно, на цьому ґрунті також можуть бути досягнуті угоди на рівні спецслужб».

Однак Росія не посилюватиме ядерний потенціал КНДР, вважає публіцист.

«Тому що це не вигідно Москві, це девальвує ядерний статус Росії. Зараз Кремль може виступати в ролі «ядерного гопника», який не має конкурентів. Навіщо йому розмивати свою «ексклюзивність»? Пхеньян, щоправда, теж намагається виступати у такій ролі, але він, на щастя, «не вдався зростом». Путіна це влаштовує», – вважає Ігор Ейдман.

  • Очільник Росії Володимир Путін уперше за 24 роки свого перебування при владі відвідав із візитом Північну Корею.
  • Путін і керівник КНДР Кім Чен Ином у Пхеньяні підписали 19 червня договір про стратегічне партнерство між двома країнами. Угода передбачає, серед іншого, взаємні зобов’язання у разі агресії проти однієї з країн-учасниць та можливість співпраці у військовій сфері.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG