Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК: на парламентських виборах в Узбекистані перемогла партія влади


За даними ЦВК, явка становила 74,72%
За даними ЦВК, явка становила 74,72%

Правляча Ліберально-демократична партія Узбекистану перемогла на парламентських виборах, які відбулися у неділю, 27 жовтня, свідчать дані Центральної виборчої комісії.

Партія влади отримує 64 мандати зі 150 у нижній палаті парламенту, Демократична партія «Міллій тікланіш» – 29 мандатів, «Екологічна партія Узбекистану» – 16, «Народно-демократична партія Узбекистану» – 20, Соціал-демократична партія «Адолат» – 21.

За даними ЦВК, явка становила 74,72%. У виборах взяли участь понад 15 мільйонів осіб, з них понад 140 тисяч голосували за кордоном.

Узбецька редакція Радіо Свобода зазначає, що найвища явка на цих виборах спостерігалася у Ферганській області – 75,71%. Найменша явка зареєстрована в столиці країни, Ташкенті – 62,39%.

Вибори до двопалатного парламенту Узбекистану вперше відбувалися за змішаною виборчою системою. У нижній палаті 150 місць, із них 75 мандатів розподіляють за партійними списками, ще 75 депутатів обирають за підсумками виборів в одномандатних округах.

Протягом останніх 15 років у країні перемагали ті самі провладні політичні фракції, які дотримуються єдиної політики з важливих питань.

Напередодні попередніх виборів у 2019 році ОБСЄ оприлюднила проміжний звіт. У ньому йшлося, що попри поступові зміни політичної системи на краще, виборче законодавство і особливо система реєстрації нових партій залишаються «обтяжливими» і «застосовуються довільно». В ОБСЄ також відзначили, що з 2003 року жодна реально опозиційна владі партія не була зареєстрована.

Форум

XS
SM
MD
LG