Доступність посилання

ТОП новини

«Наказував бомбардувати енергосистему України». ОГП повідомив про підозру командиру авіаполку РФ


Українські правоохоронці повідомили про підозру командиру 121-го важкого бомбардувального авіаційного полку дальньої авіації військово-повітряних сил Росії у порушенні законів і звичаїв війни, повідомив 5 серпня Офіс генпрокурора.

«За даними слідства, за наказами підозрюваного, який діяв за попередньою змовою з військовим командуванням РФ, від жовтня 2022 року по лютий 2023 року підпорядковані йому підрозділи 121-го авіаполку РФ систематично здійснювали масштабні ракетні удари по території України. Для цього ворог використовував ракетоносці-бомбардувальники Ту-95, з яких випускали крилаті ракети Х-101. Основними цілями окупантів були об’єкти цивільної критичної інфраструктури, зокрема енергетична система України, а також населені пункти по всій території України», – йдеться в повідомленні.

В ОГП наголосили, що масовані обстріли призвели до загибелі й десятків поранених серед цивільних осіб, а також руйнування об’єктів енергетики України.

«Таким чином ворог переслідував мету залякати цивільне населення України, створивши умови для постійної напруги в суспільстві, а також змусити керівництво України піти на вигідні для РФ територіальні й політичні поступки», – йдеться в повідомленні.

В ОГП нагадали, що раніше повідомили про підозру безпосередньому командуванню командира 121-го авіаполку – командувачу дальньої авіації, його заступнику і командиру 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії.

Російські військові з жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак. У березні цього року Росія відновила атаки по об’єктах критичної інфраструктури в Україні.

У березні цього року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту Росії Віктора Соколова за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року».

У червні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт ексміністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника Генштабу російської армії Валерія Герасимова, заявивши, що «є достатні підстави вважати, що обидва підозрювані несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року».

Форум

XS
SM
MD
LG