Доступність посилання

ТОП новини

МКС видав ордери на арешт високопоставлених російських військових


За повідомленням, два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури
За повідомленням, два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох високопоставлених російських військових: командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту Росії Віктора Соколова, про відставку якого 15 лютого повідомили численні російські військові блогери, йдеться у заяві суду 5 березня.

МКС, який базується в Гаазі, заявив: «є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року».

Суд додав, що випадкова шкода і збитки, завдані цивільному населенню від ударів, явно перевищували будь-яку очікувану військову перевагу.

У МКС зазначили, що російських командувачів підозрюють у скоєнні воєнних злочинів через напади на цивільні об’єкти, заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам, а також злочину проти людяності через «нелюдські дії […], що навмисно спричиняють сильні страждання або серйозні тілесні чи психічні чи фізичні ушкодження».

За повідомленням, два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури.

4 березня британська розвідка зазначила, що протягом лютого 2024 року Росія намагалася пошкодити об’єкти регіональної енергетики, однак енергосистема України підтримує стабільну роботу.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року здійснювали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Україна очікувала ймовірних російських атак і цього опалювального сезону, однак масованих атак РФ по українській енергоінфраструктурі не було.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової, їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей з окупованих територій України до Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG