Доступність посилання

ТОП новини

Попри заяви Байдена, політика США щодо вступу України в НАТО не змінилася – посадовець Держдепу


Джеймс О’Браєн додав, що на саміті у Вашингтоні будуть говорити і про те, як НАТО допомагатиме Україні в підготовці
Джеймс О’Браєн додав, що на саміті у Вашингтоні будуть говорити і про те, як НАТО допомагатиме Україні в підготовці

Останні коментарі президента США Джо Байдена щодо членства України в НАТО не є зміною позиції Вашингтона з цього питання напередодні ключового саміту для лідерів військового альянсу – про це заявив у інтерв’ю Радіо Свобода помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

Інтерв'ю Джеймса О'Браєна, представника Держдепу США (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

В інтерв’ю журналу Time, записаному 28 травня, Байден зробив заяви, які можна трактувати як те, що він більше не підтримує членство України в НАТО. Але О’Браєн під час візиту до Вірменії сказав Радіо Свобода, що «інтерпретації почали віддалятися» від значення коментарів Байдена, і що Вашингтон залишається відданим членству України в Альянсі.

«Немає жодних змін у нашій позиції. Я думаю, що президент сказав – якщо я можу просто перефразувати, він сказав, що не вірить у вступ України до НАТО зараз… Наша позиція насправді полягає в тому, що Україна буде в Альянсі, коли дозволять умови», – каже дипломат.

Читайте також: У місії США при НАТО пояснили заяви Байдена про неготовність «підтримати НАТОвізацію України»

За словами представника Державного департаменту, Байден мав на увазі липневий саміт НАТО, коли заявив, що «не готовий» підтримати членство України.

«Зрозуміло, що Україні необхідно провести деякі реформи, і потрібен деякий час, щоб адаптувати свою армію від того, що було до подальшого вторгнення Росії, до того, що їй знадобиться, щоб стати частиною НАТО», – пояснив О’Браєн.

Він додав, що на саміті у Вашингтоні будуть говорити і про те, як НАТО допомагатиме Україні в підготовці, «тож ми говоримо про кілька кроків».

У відповідь на інтерв’ю Байдена джерело в НАТО, яке побажало залишитися анонімним, раніше повідомило Радіо Свобода: «як я розумію, американська лінія була і залишається такою, що Україні слід запропонувати «міст до членства в НАТО».

Читайте також: Дуда: Польща «рішуче підтримує» офіційне запрошення Україні вступити в НАТО

О’Брайен підтвердив цю оцінку, заявивши, що Україна залишиться союзником НАТО в найближчому майбутньому:

«Ми говоримо про допомогу НАТО у розбудові майбутніх сил України, щоб вона знала, що у неї є військові, здатні стримувати та відбивати подальшу російську агресію, а також про те, що НАТО допомагатиме Україні в реформах».

28 травня в інтерв’ю провідному американському часопису Time на запитання, яким буде завершення війни в Україні, президент Джо Байден сказав, що «мир виглядатиме як гарантування, що Росія ніколи не окупує Україну». Але це, на думку американського лідера, не означає вступ України до НАТО.

Він також підкреслив, що ніколи не був «готовий підтримати НАТОвізацію України». Також він високо оцінив існування НАТО, назвавши його «найсильнішим альянсом в історії світу».

Натомість у представництві США при Альянсі наголосили, що майбутнє України в НАТО, з чим погодилися всі союзники.

Форум

XS
SM
MD
LG