Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ після переговорів з Орбаном: Угорщина погодилася не блокувати допомогу НАТО Україні


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан слухає виступ генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа під час пресконференції в Будапешті, Угорщина, 12 червня 2024 року
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан слухає виступ генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа під час пресконференції в Будапешті, Угорщина, 12 червня 2024 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Будапешт «не блокуватиме» надання допомоги Україні з боку Альянсу. За словами Столтенберґа, він домовився про це з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном під час переговорів 12 червня.

Водночас, за його словами, що угорські кошти і персонал не будуть використовуватися для підтримки України.

Очікується, що наступного місяця на саміті у Вашингтоні президент США Джо Байден і його колеги з НАТО домовляться про нову систему надання Україні більш передбачуваної і довгострокової допомоги у сфері безпеки й військової підготовки.

«Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і я приймаю цю позицію», – сказав Столтенберґ журналістам у Будапешті після переговорів з Орбаном.

«У той же час, прем’єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не буде протидіяти цим зусиллям, дозволяючи іншим союзникам рухатися вперед, і він підтвердив, що Угорщина продовжуватиме повністю виконувати свої зобов’язання перед НАТО», – додав генсекретар.

Орбан на цій же пресконференції підтвердив, що Угорщина не блокуватиме підтримку, яку Альянс надає Україні.

НАТО ухвалює всі свої рішення консенсусом, фактично надаючи будь-якому з 32 союзників право вето.

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

У США раніше висловлювали занепокоєння щодо розширення відносин Угорщини з Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG