Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: суд у Гельсінкі заарештував окремі активи Росії на території Фінляндії


За даними «Нафтгазу», це перший публічно відомий арешт активів поза межами України на виконання рішення у справах за позовами компаній до Росії щодо експропріації майна в окупованому Криму
За даними «Нафтгазу», це перший публічно відомий арешт активів поза межами України на виконання рішення у справах за позовами компаній до Росії щодо експропріації майна в окупованому Криму

Окружний суд Гельсінкі на клопотання компаній групи «Нафтогаз» заарештував низку активів Росії – про це повідомила група 28 жовтня.

За повідомленням, суд задовольнив клопотання компанії «Нафтогаз України» та ще п’ятьох компаній групи «Нафтогаз» і наклав арешт на окремі активи, що належать Росії на території Фінляндії.

«Йдеться про нерухомість та інші активи, які оцінюються в десятки мільйонів доларів. Це рішення – частина глобальної стратегії Нафтогазу зі стягнення компенсації за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи в АР Крим згідно з рішенням Гаазького арбітражу», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: ЄС готовий до завершення контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» про транзит – Єврокомісарка

За даними «Нафтгазу», це перший публічно відомий арешт активів поза межами України на виконання арбітражного рішення у справах за позовами українських компаній до Росії щодо експропріації майна в окупованому Криму в 2014 році. Компанія називає його проміжним кроком на шляху до фактичного стягнення активів на користь «Нафтогазу».

«Оскільки Росія відмовляється добровільно сплачувати Нафтогазу кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для їх стягнення. Сьогодні ми стали ще на крок ближче до відновлення справедливості. Водночас ми вживаємо активні дії з виконання арбітражного рішення в інших цільових юрисдикціях, де є російські активи», – йдеться в коментарі очільника «Нафтогазу» Олексія Чернишова.

«Нафтогаз» уточнює, що у Фінляндії її інтереси представляють адвокати HPP Attorneys за підтримки американської юридичної фірми Covington&Burling, яка виступає юридичним радником з координації міжнародних зусиль групи щодо виконання рішення арбітражу.

Читайте також: «Тирани відповідатимуть за завдані збитки» – Байден оголосив про надання Україні позики за рахунок активів РФ

Напередодні PR Newswire опилюднила пресреліз Covington & Burling, за якою заморожування активів набуло чинності 24 жовтня та виконує «раніше нерозголошену постанову Гельсінського суду від серпня».

У квітні 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію сплатити НАК «Нафтогаз України» 5 млрд дол за збитки, заподіяні захопленням активів «Групи Нафтогаз» в Криму в 2014 році. Йдеться про компенсацію за збитки та втрачене майно Нафтогазу у Криму, починаючи з 2014 року.

Цей арбітражний розгляд проти Росії «Нафтогаз» і його дочірні компанії ініціювали у жовтні 2016 року, а в вересні 2017 року було подано заяву до суду при суді в Гаазі.

Форум

XS
SM
MD
LG