Доступність посилання

ТОП новини

«Тирани відповідатимуть за завдані збитки» – Байден оголосив про надання Україні позики за рахунок активів РФ


Джо Байден додав, що це ще одне нагадування російському Володимиру Путіну про те, що світ об’єднався за Україну
Джо Байден додав, що це ще одне нагадування російському Володимиру Путіну про те, що світ об’єднався за Україну

Президент США Джо Байден оголосив про надання Україні 20 мільярдів доларів позики, яку збираються відшкодувати за рахунок прибутків від заморожених російських активів

«У рамках пакету G7 Сполучені Штати оголошують сьогодні, що ми надамо Україні 20 мільярдів доларів позик, які будуть повернені за рахунок відсотків, отриманих від знерухомлених російських суверенних активів. Тобто Україна може отримати необхідну допомогу зараз, не обтяжуючи платників податків. Ці позики підтримають народ України, який захищає та відбудовує свою країну. І наші зусилля дають зрозуміти: тирани відповідатимуть за завдані ними збитки», – йдеться у його заяві, оприлюдненій Білим домом.

Він додав, що це ще одне нагадування російському Володимиру Путіну про те, що світ об’єднався за Україну, а Сполучені Штати та партнери з G7 продовжуватимуть підтримувати її на кожному кроці.

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні подякував Вашингтону за це рішення.

Заступник радника Білого дому з національної безпеки з питань міжнародної економіки Дейліп Сінгх уточнив, що внесок США у розмірі 20 мільярдів доларів буде розділено між економічною та військовою підтримкою.

Він зауважив, що нічого подібного ніколи не робилося.

«Ніколи раніше багатостороння коаліція не заморожувала активи країни-агресора, а потім використовувала вартість цих активів для фінансування захисту потерпілої сторони, поважаючи верховенство права та зберігаючи солідарність», – сказав представник Білого дому.

23 жовтня Рада Євросоюзу погодила, якими будуть внески від країн «Групи семи» для кредиту Україні у 50 мільярдів доларів за рахунок прибутків від російських заморожених активів.

Зокрема, згідно з останніми домовленостями, ЄС надасть не 35, а 20 мільярдів доларів. Ще 20 мають надійти від Сполучених Штатів, у той час як Велика Британія, Канада та Японія нададуть по 3,3 мільярди кожна. Про це Радіо Свобода стало відомо від дипломатів у колах ЄС, не уповноважених давати коментарі ЗМІ. Офіційно про рішення найближчим часом має повідомити G7.

Кожен з учасників позики для України надаватиме власний кредит, погашення та обслуговування якого відбуватиметься за рахунок надприбутків, отриманих від заморожених російських активів.

Форум

XS
SM
MD
LG