Доступність посилання

ТОП новини

У МОУ повідомили, скільки заявок надійшло до рекрутингового центру Українського легіону в Польщі


Процес рекрутингу відбувається через подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства й посольства
Процес рекрутингу відбувається через подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства й посольства

Міністерство оборони України 3 жовтня офіційно підтвердило, що ініціатива «Український легіон», яка має на меті залучити українців за кордоном до Сил оборони України, розпочала перший набір добровольців. В Міноборони зазначили, що перший рекрутинговий центр відкрився у польському Любліні на базі українського консульства.

«За перші дні відкриття центру рекрутингу в Любліні надійшло 138 заявок на співбесіду через сайт і ще 58 – через консульські установи. Після їх опрацювання персонал рекрутингового центру зв’язується з кандидатами для проведення попередньої бесіди, уточнення даних і визначення посад», – йдеться в повідомленні.

Надавати консультації й супровід в оформленні будуть понад півтора десятка співробітників центру – офіцерів ЗСУ, відряджених з України.

«На базі центру працює військово-лікарська комісія (ВЛК), до складу якої входять лікарі й медичний персонал з усім необхідним обладнанням для проведення обстежень і видачі висновків про придатність до служби. Після оформлення підготовка добровольців відбуватиметься на полігоні, який розгорнула польська сторона», – заявив перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Процес рекрутингу відбувається через подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства й посольства.

«Кандидатів, які мають українські паспорти, запрошують до рекрутингового центру на співбесіду з командиром, під час якої визначається посада, перевіряються документи і видається направлення на медичний огляд. Якщо медкомісія пройшла успішно, доброволець отримує дату підписання контракту, зазвичай через два тижні після завершення усіх перевірок», – кажуть у МОУ.

За словами Гаврилюка, після підписання контракту добровольці вирушають на полігон для проходження навчання, яке триватиме 35 днів.

«У подальшому військовослужбовці можуть бути направлені на підвищення навичок на одну з європейських баз НАТО ще на кілька місяців», – додав він.

Напередодні Радіо Свобода з посиланням на джерела в Міністерстві оборони України повідомляло, що в польському місті Любліні в День захисників і захисниць запрацював рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі.

Формування Українського легіону передбачене двосторонньою безпековою угодою між Україною й Польщею, яку підписали президент України Володимир Зеленський і премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві 8 липня 2024 року. У документі йшлося про те, що легіон мають сформувати на території Польщі з українців, які перебувають за кордоном для захисту України. За навчання, підготовку і озброєння Українського легіону має відповідати Польща, а Київ – за рекрутинг.

2 жовтня в інтервʼю польському виданню Wirtualna Polska міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що кількість українців, які зголосилися до Українського легіону у Польщі, виявилася вкрай малою. Незрозуміло, на підставі яких даних міністр дійшов таких висновків, адже рекрутинг лише почався.

Форум

XS
SM
MD
LG