Доступність посилання

ТОП новини

У Любліні розпочав роботу рекрутинговий центр Українського легіону


Місто Люблін, де розпочав роботу рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі
Місто Люблін, де розпочав роботу рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі

У польському місті Любліні в День захисників і захисниць запрацював рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі. Цю інформацію Радіо Свобода 2 жовтня підтвердили джерела в Міністерстві оборони України, офіційно відомство наразі це не коментує.

Факт відкриття рекрутингового центру підтверджує і офіційна сторінка Українського легіону. Там можна знайти інформацію про те, що охочі записатися можуть це зробити, подавши заявку просто на сайті або ж звернутися за адресою центру: Люблін, вул. Спокойна, 2 (ul. Spokojna, 2, 20-074 Lublin, Polska). Це адреса українського консульства в Любліні.

Також на офіційній сторінці йдеться, що Український легіон – це перший добровольчий підрозділ Збройних сил України, сформований із українців, які проживають за кордоном. Вступ до Українського легіону здійснюється винятково на добровільній основі з підписанням контракту. Легіон озброєний сучасною технікою та зброєю, що забезпечує високу боєздатність і ефективність у виконанні завдань. Підрозділ формується на території Польщі, навчання проводиться інструкторами НАТО на полігонах країн-партнерів.

Формування Українського легіону передбачене двосторонньою безпековою угодою між Україною та Польщею, яку підписав президент України Володимир Зеленський і премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві 8 липня 2024 року. У документі йшлося, що легіон мають сформувати на території Польщі з українців, які перебувають за кордоном для захисту України. За навчання, підготовку і озброєння Українського легіону має відповідати Польща, а Київ – за рекрутацію.

2 жовтня в інтервʼю польському виданню Wirtualna Polska міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що кількість українців, які зголосились до Українського легіону у Польщі, виявилася вкрай малою. Незрозуміло, на підставі яких даних міністр дійшов таких висновків, адже рекрутація лише почалася.

31 серпня 2024 року на офіційній сторінці Міністерства оборони Польщі зʼявилася заява, що, відповідно до зобов’язань за українсько-польською угодою про безпеку, були здійснені кроки щодо приготування процесу навчання українських добровольців у Польщі.

«Технічна угода, що регулює організацію навчань, була розроблена та узгоджена обома сторонами. На основі її положень польська сторона готова розпочати навчання і чекає на дії української сторони, тобто на передачу даних добровольців, що дозволить розпочати необхідні формальності для реалізації навчання», – йдеться в повідомлені Міністерства оборони Польща.

Форум

XS
SM
MD
LG