Доступність посилання

ТОП новини

Міненерго: через спеку в Україні знову може виникнути дефіцит електроенергії


«Якщо для балансування енергосистеми потрібно буде застосовувати планові відключення світла, енергетики будуть докладати максимальних зусиль, щоб їх мінімізувати», – кажуть у Міненерго
«Якщо для балансування енергосистеми потрібно буде застосовувати планові відключення світла, енергетики будуть докладати максимальних зусиль, щоб їх мінімізувати», – кажуть у Міненерго

В Україні через спеку, яку прогнозують на наступний тиждень, може знову виникнути дефіцит електроенергії на тлі збільшення споживання і навантаження на все ще ослаблену енергетичну систему, заявила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі національного телемарафону.

«Для нашої енергосистеми, яка постраждала від масованих ворожих атак і постійних обстрілів, це може бути досить чутливо, тому може знову виникнути дефіцит електроенергії. Якщо для балансування енергосистеми потрібно буде застосовувати планові відключення світла, енергетики будуть докладати максимальних зусиль, щоб їх мінімізувати», – сказала вона.

Щоб скоротити можливий дефіцит, енергетики закликають українців ощадливо споживати електроенергію, не вмикати одночасно потужні електричні прилади, особливо в години пікового навантаження, не користуватися кондиціонерами без нагальної потреби.

У Міненерго зазначили, що «завдяки зусиллям енергетиків, зокрема атомників», в Україні уже понад два тижні не застосовуються графіки відключення світла, проте ситуація в енергосистемі залишається складною.

За даними міністерства, 16 серпня внаслідок російських обстрілів знеструмлені понад 16 тисяч споживачів у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Сумській і Харківській областях.

Планові вимкнення електроенергії на 16 серпня не плануються.

Графіки погодинних вимкнень електроенергії не застосовуються для населення і промисловості України від 30 липня. Винятком було 8 серпня, коли запроваджували обмеження для промисловості й бізнесу через виникнення дефіциту в енергосистемі.

Раніше в «Укренерго» заявили, що за умов відсутності масованих атак, упродовж серпня-жовтня днів без відключень світла буде більше, або нетривалі обмеження будуть лише у вечірні години.

До 30 липня в Україні діяли графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

Форум

XS
SM
MD
LG