Доступність посилання

ТОП новини

Усі дев’ять доступних Україні енергоблоків АЕС працюють – Міненерго


Рівненська АЕС, фото ілюстративне
Рівненська АЕС, фото ілюстративне

У роботі перебувають усі дев’ять блоків атомних електростанцій, повідомляє Міністерство енергетики України 10 жовтня. Це сталося після того, як на 11 днів раніше запланованого терміну компанія «Енергоатом» вивела з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок однієї з АЕС.

«Енергоатом успішно завершив ремонтну кампанію 2024 року і підготував до роботи в зимовий період усі дев’ять енергоблоків, підконтрольних Україні. Енергосистема залишається збалансованою. Однак постійні ворожі атаки призводять до пошкоджень, що ускладнюють її роботу. Триває активне відновлення енергооб’єктів і підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду», – вказано в повідомленні.

У міністерстві закликали ощадливо використовувати електроенергію в пікові години споживання, особливо у вечірній період навантаження з 17:00 до 22:00.

В Україні діють три АЕС: Рівненська атомна електростанція (чотири енергоблоки), Південноукраїнська атомна електростанція (три енергоблоки) і Хмельницька атомна електростанція (два енергоблоки). Запорізька атомна електростанція окупована російськими військовими з 2022 року, її енергоблоки зараз не виробляють електроенергію.

У Міненерго наголошують, що значні пошкодження, завдані масованими атаками Росії, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. Крім того, російські війська не припиняють щоденних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

У місії ООН нещодавно заявили, що російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків.

Форум

XS
SM
MD
LG