Доступність посилання

ТОП новини

Голова МАГАТЕ має намір відвідати Курську АЕС


Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова і недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська
Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова і недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі планує відвідати Курську атомну електростанцію наступного тижня. Про це він повідомив газеті Financial Times.

Ґроссі має намір поговорити з керівниками станції, оцінити стан зовнішнього електропостачання і під’їзних шляхів. Він зазначив, що в результаті просування української армії вглиб Росії станція тепер перебуває в межах її артилерійської досяжності.

Голова МАГАТЕ зазначив, що близькість АЕС до бойових дій викликає «особливе занепокоєння», оскільки на станції функціонують два реактори.

Минулого тижня Росія звинуватила Україну в підготовці нападу на Курську АЕС. Зокрема, про це заявили представниця МЗС Марія Захарова, яка закликала ООН і МАГАТЕ засудити «провокацію», і Міноборони, яке пригрозило «заходами у відповідь».

Україна звинувачення заперечила. «Україна не має ні наміру, ні можливості робити якісь подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – заявив представник українського МЗС Георгій Тихий.

Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова і недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська. Там встановлюють залізобетонні укриття, повідомив голова Курської області РФ Олексій Смирнов.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої.

ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, включаючи райцентр Суджа. Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. У Курській області діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.

Із регіону на даний момент евакуювали понад 100 тисяч людей. Евакуація проходить також у прикордонних з Україною територіях Бєлгородської області Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG