Доступність посилання

ТОП новини

У Литві відбулись вибори до Сейму: лідирують соціал-демократи і «Світанок Немунасу»


Люди реєструються для голосування під час загальних виборів у Біржаї, Литва, 13 жовтня 2024 року
Люди реєструються для голосування під час загальних виборів у Біржаї, Литва, 13 жовтня 2024 року

У Литві 13 жовтня відбулись вибори до Сейму. О 20:00 закрилися виборчі дільниці на виборах до парламенту, наразі триває підрахунок результатів.

До виборчих скриньок прийшли проголосувати 52,06% виборців, що значно більше, ніж явка чотири роки тому - 47,16%, пишуть місцеві ЗМІ.

За даними Головної виборчої комісії, після закриття виборчих дільниць у неділю з’ясувалося, що в цей основний день виборів до парламенту, Сейму, проголосували 40,31%. Достроково висловили свою волю 11,75% виборців.

Таким чином, у виборах цього року могли взяти участь майже 2,4 млн виборців. У Литві обирається 141 парламентарій: 71 – в одномандатних округах та 70 – у багатомандатному окрузі.

Цього року до Сейму балотувалися 1 740 політиків, списки кандидатів висунули 14 партій та одна коаліція.

Голова ГВК Ліна Петронене розраховує, що дізнатися про «більш точні результати виборів до Сейму» можна буде о 2-3 годині ночі.

«Спочатку ми підрахуємо бюлетені одномандатних виборчих округів, а потім – багатомандатних», – пояснила Петронене.

За її словами, «підрахунок голосів може зайняти більш тривалий час не лише у великих округах, а й у тих округах, де було багато людей, які проголосували заздалегідь. Через це треба буде перевірити кожного виборця, щоб зрозуміти, чи не голосував він у день виборів».

Згодом стали відомі перші результати першого туру виборів до Сейму в загальнодержавному багатомандатному округу: лідирують соціал-демократи, на другому місці – «Світанок Немунасу».

На цей час підраховані голоси у 594 округах з 1947, які разом складають загальнодержавний багатомандатний округ.

Лідирують соціал-демократи із 26,76% підтримки виборців. На другому місці – партія, яка вважається популістською, «Світанок Немунасу» з 19,29% голосів.

Нинішня правляча партія, «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи», посідає третє місце з 10,13% голосів. На четвертому місці – Литовський союз селян і зелених з 9,69% голосів, за ним – Демократичний союз «В ім’я Литви» з 9,45%, очолюваний Саулюсом Сквернялісом (прем’єр-міністр Литви у 2016-2020 рр.).

Головна виборча комісія Литви очікує, що більш точні результати виборів стануть відомі о 2-3 годині ночі.

Форум

XS
SM
MD
LG