Доступність посилання

ТОП новини

Хто стане наступним єврокомісаром з питань розширення?


Віце-президенту Єврокомісії Валдісу Домбровскісу пророкують портфель з розширення в новому складі Європейської комісії
Віце-президенту Єврокомісії Валдісу Домбровскісу пророкують портфель з розширення в новому складі Європейської комісії

Цього тижня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн представла свою команду з 26 інших комісарів на період 2024-2029 років. Планується, що вона представить склад нової Комісії Комітету Палати представників з юридичних питань. І Комітет розпочне попередню перевірку відповідності комісарів у другій половині вересня. Це дозволить у жовтні розпочати належні тематичні слухання з кандидатами у профільних комітетах Європарламенту. Але що очікувати в кадровому плані?

Очікується, що Європарламент, як зазвичай, відбере двох-трьох кандидатів, тому процес створення всієї Європейської комісії до 1 листопада є амбітним. Якщо кандидатуру відхиляють, країни-члени мають призначити нових людей, а потім відбудуться додаткові слухання.

Кожна країна-член ЄС отримує одного комісара, і минулого тижня склад був більш-менш завершений, оскільки 25 країн-членів висунули кандидатів.

25 країн, а не 27, бо фон дер Ляєн є комісаром від Німеччини, а Естонію представляє Кая Каллас, призначена раніше лідерами ЄС новим керівником зовнішньої політики блоку.

Але отримати 25 номінацій було непросто – і це ще не завершено. Фон дер Ляєн наполягає на гендерному паритеті серед комісарів і цього року попросила, щоб столиці представили двох кандидатів на пост комісара – чоловіка та жінку.

Наразі лише Болгарія прислухалася до її заклику, і зараз є лише 10 жінок-кандидатів із 27, включаючи фон дер Ляйєн, Каллас і болгарську обраницю, колишню міністерку закордонних справ Катерину Захарієву, якщо припустити, що вона буде затверджена.

Урсула фон дер Ляєн
Урсула фон дер Ляєн

Фон дер Ляєн не буде щасливою, оскільки їй вдалося досягти гендерного паритету в 2019 році і вона завжди обіцяла зробити це знову. Отже, очікуйте пізніх торгів, коли можливо, що кандидати-чоловіки від держав-членів будуть замінені жінками.

Як щодо поділу портфелів?

Окрім Каллас як зовнішньополітичного обранця, цікаво подивитися, що фон дер Ляєн планує робити з іншими посадами, пов’язаними із зовнішньою політикою.

Минулого тижня вона оголосила, що буде спеціальний уповноважений з питань розширення – іншими словами, скорочення того, що сьогодні є портфелем розширення та політики сусідства.

Це означає, що шість кандидатів на вступ до ЄС на Західних Балканах і чотири інші країни-кандидати – Грузія, Молдова, Україна та Туреччина – матимуть свого власного комісара, який направлятиме їх до членства.

Раніше цього літа фон дер Ляєн заявила, що вона також матиме комісара, який займатиметься середземноморським регіоном, тобто відносинами з країнами південного сусідства ЄС, такими як Марокко та Туніс, які не можуть подати заявку на членство, оскільки вони географічно не є європейськими.

Але що станеться, якщо ви є країною «сусідства» ЄС, але не в середземноморському регіоні? Візьмемо Вірменію, яка раніше перебувала в компетенції комісара з питань розширення та сусідства, і все ще має великі амбіції приєднатися до ЄС.

Зараз менш зрозуміло, з ким вони працюватимуть: вони можуть бути під керівництвом Каллас або, можливо, вони будуть згруповані в новому середземноморському портфелі з країнами, які не можуть або не хочуть приєднатися до блоку.

Домбровскіс

Ще більш цікавими є імена, що циркулюють, зокрема, для роботи з розширення – тема, яка стала чимось пріоритетним для фон дер Ляєн. Німецькі газети з посиланням на джерела в оточенні федерального президента повідомили, що вона вибрала на цю роль латвійця Валдіса Домбровскіса.

Домбровскіс є колишнім прем'єр-міністром Латвії, який протягом десяти років обіймав посаду єврокомісара з фінансових послуг, а потім з торгівлі.

Важковаговик в ЄС, він, як відомо, є довіреною особою фон дер Ляєн. Він контролював фінансову допомогу ЄС Україні, і якби він отримав портфель розширення, відповідав би за відновлення України.

Крім того, він один із небагатьох високопосадовців блоку, який розмовляє російською (і розуміє українську) та користується великою повагою як у Брюсселі, так і в Києві.

Президент України Володимир Зеленський і виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс (праворуч). Київ, 18 листопада 2022 року
Президент України Володимир Зеленський і виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс (праворуч). Київ, 18 листопада 2022 року

Однак є деякі знаки запитання. По-перше, джерела, близькі до латвійця, які не мають права говорити публічно, відкинули ці припущення. І хоча Домбровскіс явно є ветераном бюрократії ЄС, його вважають насамперед «людиною із цифрами», який радше підходить для економічної ролі. І хоча його призначення було б чудовим для України, в розширенні ЄС йдеться про набагато більше, ніж просто Київ.

Він теж з Балтії. Як зазначалося раніше, є сумніви в тому, що країни Балтії отримають і зовнішню політику, і портфель з розширення.

Це також виключає кандидата Литви на посаду комісара, колишнього прем’єр-міністра країни Андрюса Кубілюса, який, за словами багатьох литовських чиновників, розглядає портфель розширення або навіть, потенційно, новостворений портфель комісара ЄС з питань оборони.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (ліворуч) і виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Лугано, Швейцарія, 5 липня 2022 року
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (ліворуч) і виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Лугано, Швейцарія, 5 липня 2022 року

Отже, які є ще варіанти розширення? Нинішній комісар з питань розширення Олівер Варгеї хоче продовжувати працювати, і Угорщина також хоче цього, але він був досить суперечливим, зокрема додаючи додаткові перешкоди для членства України, і навряд чи йому запропонують другий шанс.

Були деякі припущення, що Марош Шефчович може отримати компліменти. Словацький дипломат і політик уже 15 років пропрацював у Єврокомісії на різних посадах і має важливий портфель. Маючи хороші зв’язки та харизму, він міг би добре підійти, навіть якщо Братислава наразі не має доброї репутації в Брюсселі після авторитарного повороту під керівництвом лівого популістського прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

Інші кандидати

Крім того є ще два імені, які постійно з’являються, якщо завдання з розширення не дістанеться «східняку» – Джессіка Росвалл, яка працювала міністром уряду Швеції з питань ЄС, і Хаджа Лахбіб, журналістка та політик, яка працювала міністром закордонних справ Бельгії з 2022 року.

Хоча більшість інших кандидатів мають певну економічну освіту, ці двоє зі своїм минулим, мабуть, цілком підійдуть, оскільки вони вже добре знайомі з політикою розширення ЄС.

Однак жоден з кандидатів не підходить на всі 100 відсотків.

Шведські джерела, близькі до Росвалл, які не мають права говорити публічно, категорично заперечили мені, що вони цікавляться чимось, пов’язаним із зовнішньою політикою, віддаючи перевагу чомусь у цифровій сфері чи, можливо, торгівлі.

Лахбіб має багато критиків і вона розлютила багатьох через поїздку до окупованого Росією українського Криму в 2021 році, коли ще працювала журналісткою.

Середземноморський портфель міг би їй більше підійти, але для цього вона може зіткнутися з конкуренцією з боку кандидата від Хорватії Дубравки Шуїци, яка нещодавно обіймала посаду єврокомісара з демографії та вважається фавориткою.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG