Доступність посилання

ТОП новини

У Литві на парламентських виборах перемогла опозиція


Лідер Соціал-демократичної партії Вілія Блінкявічюте розмовляє зі ЗМІ в очікуванні результатів другого туру парламентських виборів у Вільнюсі, Литва, 27 жовтня 2024 року
Лідер Соціал-демократичної партії Вілія Блінкявічюте розмовляє зі ЗМІ в очікуванні результатів другого туру парламентських виборів у Вільнюсі, Литва, 27 жовтня 2024 року

У другому турі парламентських виборів у Литві, що відбулися 27 жовтня, більшість голосів отримує опозиційна Соціал-демократична партія.

За даними Центральної виборчої комісії, соціал-демократи за результатами двох турів можуть розраховувати на 52 із 141 місця в парламенті.

Правляча консервативна партія «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» під керівництвом премʼєр-міністерки Інгріди Шімоніте за підсумками другого туру парламентських виборів посіла друге місце, попередньо отримавши 28 мандатів.

Раніше Соціал-демократична партія Литви оголосила про намір сформувати правлячу більшість із двома іншими опозиційними партіями – Демократичним союзом «В імʼя Литви» і «Союзом селян і "зелених" Литви».

У першому турі парламентських виборів у Литві, що пройшли 13 жовтня, перемогу також здобула опозиційна Соціал-демократична партія, набравши понад 20% голосів, на другому місці владна партія – «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» з 18% голосів, третє місце дісталося «Світанку Немунасу», за них проголосували 15% виборців.

Литва – парламентська республіка, основні положення державної політики в країні визначає уряд, який формується депутатами.

Аналітики кажуть, що при можливій зміні владної коаліції в Литві це не принесе істотних змін у зовнішню політику країни: позиція Литви щодо Росії і необхідності значних витрат на оборону збережеться.

Литва є одним із лідерів за обсягом допомоги Україні, а також за витратами на оборону – цьогоріч вона вже виділила на ці цілі 3,2% свого ВВП, що перевищує показник НАТО у 2%.

Форум

XS
SM
MD
LG