Доступність посилання

ТОП новини

Литва позбавила громадянства двох людей за ймовірну участь у війні проти України


Законодавство Литви дає змогу визнати особами без громадянства людей, які перебувають на службі іноземної держави без дозволу уряду країни
Законодавство Литви дає змогу визнати особами без громадянства людей, які перебувають на службі іноземної держави без дозволу уряду країни

У Литві двох громадян, які, ймовірно, воюють у складі армії РФ проти України, позбавили громадянства – про таке рішення литовського МВС, повідомили місцеві медіа, зокрема, LRT та Delfi.

Видання зазначають, що Віталіюса Казакявічюса, 1984 року народження, та Юозаса Самуоліса, 1978 року народження, позбавили литовського громадянства після отримання інформації від спецслужби країни про те, що чоловіки, ймовірно, «перебувають на службі у РФ і беруть участь у військових діях проти України».

Представник Департаменту міграції Рокас Пукінскас зазначив, що зв’язатися з цими людьми офіційними каналами не вдалося. Але він нагадав, що законодавство країни дає змогу визнати особами без громадянства людей, які перебувають на службі іноземної держави без дозволу уряду Литви.

Читайте також: «Ми не маємо права на втому, я не втомився допомагати Україні» ‒ литовський волонтер Валдас Барткявічюс

У середині вересня аналогічне рішення про анулювання литовського громадянства МВС країни ухвалило щодо Кястутіса Кветкуса, який також воював на боці Росії проти України.

У листопаді 2023 року Міністерство внутрішніх справ Литви ініціювало процедуру позбавлення громадянства щодо російської балерини Ілзе Лієпи за «дискредитацію держави».

Литва, як і інші балтійські країни, послідовно підтримує Україну під час повномасшабного російського вторгнення.

Форум

XS
SM
MD
LG