Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець: український полонений Іщенко помер 9 днів тому, Росія про це не сповістила


Дмитро Лубінець додав, що звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової із терміновим листом
Дмитро Лубінець додав, що звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової із терміновим листом

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець 31 липня прокоментував повідомлення про смерть українського військовополоненого Олександра Іщенка.

«Дізнався про смерть захисника Маріуполя 55-річного Олександра Іщенка, якого росіяни судили за надуманою статтею і утримували у слідчому ізоляторі на території РФ. Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України», – повідомив він у своєму телеграм-каналі.

Лубінець додав, що звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової із терміновим листом, «аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого» і повідомила про обставини і причину смерті Іщенка.

Пресслужба Москалькової наразі не коментувала ситуацію.

Читайте також: Суд РФ у Ростові-на-Дону засудив українку до 7 років ув’язнення у справі про теракт

Український омбудсман також зазначив, що також звернувся до Міжнародного комітету Червоного хреста та ООН, щоб ці організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників.

«Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених», – заявив Лубінець.

Він також нагадав, що держава, яка утримує полонених, відповідає за поводження з ними.

Раніше російські медіа повідомили про смерть українського полоненого Олександра Іщенка, який служив у бригаді «Азов». За повідомленнями, про це заявив адвокат під час засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону.

Читайте також: Засудили до страти в окупованому Донецьку: історія британця, який обороняв Маріуполь

За даними російських медіа, йдеться про справу, в якій російська влада переслідує 23 українських полонених. Серед них дев’ять жінок, більшість із них – кухарки, які готували їжу для військовослужбовців «Азова».

Російська правозахисна організація «Меморіал» визнала обвинувачених у цій справі політв’язнями. На думку правозахисників, рішення Верховного суду Росії про визнання полку «Азов» (наразі – бригада «Азов») терористичною організацією неправомірне, а отже, неправомірні та звинувачення щодо «терористичних» статей на підставі причетності до цього підрозділу. Більше того, рішення було ухвалене лише 2 серпня 2022 року, вже після затримання полонених, йдеться у публікації правозахисного проекту.

Форум

XS
SM
MD
LG