Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець: з окупованих територій повернули 6 дітей з родинами


Дмитро Лубінець уточнив, що йдеться про сім’ї з окупованих частин Херсонської, Запорізької областей, а також Криму
Дмитро Лубінець уточнив, що йдеться про сім’ї з окупованих частин Херсонської, Запорізької областей, а також Криму

З окупованих територій вдалося вивезти п’ять родин із дітьми, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 23 жовтня.

«В межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA 5 родин з 6 дітьми змогли виїхати з тимчасово окупованих територій України», – заявив він у своїх соцмережах.

Омбудсман уточнив, що йдеться про сім’ї з окупованих частин Херсонської, Запорізької областей, а також Криму. За його даними, в окупованих регіонах сім’ї наражалися на психологічний тиск, відсутність належного медичного обслуговування та потрібних ліків.

Читайте також: Як молоді з окупації отримати паспорт України? Коротка інструкція

«Дорослих членів родин примусили отримати російські паспорти, без яких вони не змогли б пересуватися по ТОТ України. Діти змушені були відвідувати російські школи, де навчальний процес був пронизаний пропагандою «руского міра». Без згоди батьків і самих дітей їх записували до мілітарних організацій. За відмову вчитися у російських школах погрожували вилучити дітей з сім’ї та забрати батьків на «підвали» за надуманими статтями», – розповів Лубінець.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

Читайте також: «Досить телячої мови! Говори російською»: Кремль посилює русифікацію окупованих територій

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG