Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен: Китай, Іран і Північна Корея є «країнами, які викликають стурбованість» через підтримку Росії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч) і держсекретар Ентоні Блінкен прибувають на пресконференцію в Державному департаменті США у Вашингтоні 18 червня
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч) і держсекретар Ентоні Блінкен прибувають на пресконференцію в Державному департаменті США у Вашингтоні 18 червня

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав Китай, Іран і Північну Корею «країнами, що викликають занепокоєння» через їхню участь у воєнній економіці Росії. Він сказав про це на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом 18 червня.

Столтенберґ заявив, що агресивна війна Росії в Україні «демонструє і підтверджує дуже тісний альянс між Росією й авторитарними державами, такими як Північна Корея, а також Китай та Іран».

Блінкен засудив Північну Корею й Іран за постачання боєприпасів до Росії.

Він також закликав Китай припинити підтримку російської оборонно-промислової бази. Блінкен сказав, що Китай «не може, з одного боку, казати, що хоче кращих відносин з Європою, в той же час фінансуючи найбільшу загрозу безпеці з часів Холодної війни».

Допомога Китаю дозволила Росії підтримувати свою оборонно-промислову базу – «підтримувати воєнну машину... Це має припинитися», – сказав Блінкен.

Напередодні Столтенберґ використав такі ж формулювання і заявив, що Китай надає Росії технології, які продовжують її повномасштабне вторгнення в Україну, тому для Пекіна мають бути наслідки через це.

Речник МЗС Китаю Лінь Цзянь заявив у відповідь на коментарі Столтенберґа, що НАТО має «подумати про себе, а не атакувати Китай».

Лінь звинуватив НАТО в агресивній війні Росії проти України і сказав, що «відповідні сторони» повинні «перестати відводити провину і сіяти розбрат».

Блінкен і Столтенберґ назвали безпеку глобальною і наголосили на важливості зміцнення індо-тихоокеанського партнерства на майбутньому саміті НАТО, який має відбутися у Вашингтоні 9-11 липня.

Держсекретар США повторив слова прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди і сказав: «Те, що сьогодні відбувається в Україні, цілком може статися в Східній Азії завтра».

Форум

XS
SM
MD
LG