Доступність посилання

ТОП новини

У Києві та чотирьох областях повертають стабілізаційні відключення – замість екстрених


Наслідки повітряної атаки по одному з об'єктів української енергетики, фото ілюстративне
Наслідки повітряної атаки по одному з об'єктів української енергетики, фото ілюстративне

Національна енергетична компанія «Укренерго» розпорядилася про скасування екстрених відключень електроенергії через складну ситуацію в системі, повідомив енергохолдинг «ДТЕК» пізно ввечері 27 серпня.

«Київ, Київська, Дніпропетровська, Одеська, Донецька області: екстрені відключення скасовано. За командою «Укренерго» переходимо до графіків стабілізаційних відключень», – сказано в телеграм-каналі холдингу.

Раніше 27 серпня директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що ситуація з енергозабезпеченням має поліпшитися впродовж тижня. «Через три-чотири дні це вже буде відчутно», – цитує слова фахівця агенція «Інтерфакс-Україна».

Харченко пояснив такі прогнози характером пошкоджень, що дає змогу фахівцям порівняно швидко відновити можливості енергосистеми. Водночас він акцентував, що прогноз актуальний за відсутності нових пошкоджень енергетичних об’єктів.

«Поки що складно говорити, чи вдасться взагалі уникнути графіків відключень, але обмеження мають скоротитися в найближчій перспективі», – додав Харченко.

У ніч на понеділок, 26 серпня, російські війська завдали масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема по паливно-енергетичному сектору країни. У Повітряних силах зазначили, що війська РФ запустили по Україні 127 ракет та 109 ударних БПЛА. В результаті протиповітряного бою збито 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БПЛА.

В «Укренерго» атаку РФ на українську енергосистему назвали наймасштабнішою від лютого 2022 року.

За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки постраждали загалом 15 областей України. «Укренерго» запровадило екстрені відключення електроенергії.

Влітку в Україні періодично діють графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

Форум

XS
SM
MD
LG