Доступність посилання

ТОП новини

Війська РФ атакують Курахове неподалік Покровська з трьох сторін – Войтенков


Артилеристи 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України ведуть вогонь з гаубиці М101А1 по російських військах на передовій поблизу Покровська, Донецька область, Україна, 5 вересня 2024 року
Артилеристи 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України ведуть вогонь з гаубиці М101А1 по російських військах на передовій поблизу Покровська, Донецька область, Україна, 5 вересня 2024 року

На населений пункт Курахове, що неподалік Покровська на Донеччині, російська армія наступає з трьох сторін. Однак просування армії противника знизилось, розповів виконувач обов’язків пресофіцера 33 ОМБр Назар Войтенков в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»). За його словами, російська армія безуспішно намагається проводити штурмові дії.

«Росіяни реально просто безуспішно тут намагаються щось зробити, якщо ми бачимо якийсь рух, то найчастіше ці колони, танкові колони, броньовані колони, підуть до наших дружніх підрозділів ліворуч або праворуч. На нашому напрямку взагалі нічого у них не виходить абсолютно. І навіть по тій же мапі Deep State, якщо оцінювати її як такий достовірний ресурс, то окуповане село Георгіївка, за яким далі Максимільянівка, що є частково вже нулем, і дорога на Курахове без змін. Тобто там вони не йдуть нікуди вперед», – розповів Назар Войтенков.

Військовий додав, що захоплення Курахового дасть російській армії доступ до панівних висот. Однак нині загроза захоплення не спостерігається.

«Навіть по мапі Deep State можна помітити, що Курахове знаходиться в відносному тилу, якщо оцінювати його як основний бойовий напрямок, а Покровський та Вугледарський флангами. Наразі росіяни просунулися на тих двох напрямках трохи вперед. Кажучи про стратегічний пункт, то загалом у Кураховому є панівні висоти, які з погляду ведення бою непогано було б зайняти. Тут багато пагорбів також є, але знову ж, як я бачу, місто готується до оборони, прокопують траншеї, протитанкові рови, і місця, які можуть стати потенційним форпостом для росіян, недопущення їх далі, аби вони не йшли на наступні населені пункти», – сказав Войтенков.

Тим часом активність російської піхоти на Покровському напрямку змінилася, хоча загалом динаміка штурмових дій не знизилась. На певних ділянках просування армії РФ зупинене. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів Олександр Рясний, офіцер 15-ї бригади оперативного призначення НГУ.

«Динаміка штурмових дій противника не знизилась, але можна зараз бачити тенденцію, що активність їхньої піхоти трошки знизилась. Тому і їхнє просування на певних ділянках зупинене. Протягом приблизно п’яти діб просування противника немає. В смузі 15-ї бригади противник заблокований, ми його не допускаємо і він не просувається. Піхота противника не так активно йде на штурми. Вони несуть дуже великі втрати і вимушені підтягувати резервні частини і поповнення своїх підрозділів», – заявив Олександр Рясний.

Читайте також: Розвідка Британії: армія РФ має «тактичні просування» біля Вугледара

Офіцер каже, що армія РФ зараз діє за стандартною військовою тактикою і намагається обходити населені пункти з флангів. Зокрема, окупаційна армія намагається це зробити в районі населеного пункту Українськ, що північніше Курахового.

«Захоплення Українська спричинить ряд суттєвих проблем як в тактичному, так і стратегічному плані. Але наразі я бачу, що противник намагається обходити населені пункти з флангів, це його так тактика, яку можна спостерігати найближчим часом на майже усіх напрямках. Тобто як по стандарту, як написано в усіх військових підручниках. Але всі зусилля зараз спрямовані на те, щоб не допустити вклинення, тому я думаю їм буде це важко зробити», – розповів Рясний.

За даними Генерального штабу ЗСУ, найбільше атак сил РФ залишається на Покровському та Курахівському напрямках. Зокрема, від початку доби на Покровському напрямку ЗСУ відбивали 30 атак, а на Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Костянтинівки, Українська та Георгіївки.

5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що Росія протягом останніх шести днів «ні на метр» не просунулася на Покровському напрямку. Він також заявив, що операція України в Курській області завадила наступу Росії в цьому напрямку.

Форум

XS
SM
MD
LG