Доступність посилання

ТОП новини

У ISW проаналізували російські контратаки у Курській області


Наразі російські війська проводять контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області
Наразі російські війська проводять контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області

Російські війська можуть мати намір перерізати український виступ у Курській області, перш ніж розпочати більш організовану операцію з витіснення українських сил з російської території, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) від 11 вересня.

«Наразі російські війська проводять контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області, на ділянці, яка в основному складається з полів і невеликих населених пунктів. Можливо, російські війська намагаються зайняти більш тактично вигідні позиції під час цих початкових контратак, перш ніж розпочати більш широку контрнаступальну операцію проти українських сил, що діють на північний схід від Кореневого і поблизу Суджі», – кажуть аналітики.

В ISW припускають, що російські війська можуть мати намір просунутися до кордону на південний схід від Снагості, щоб ускладнити існуючі українські логістичні маршрути і позиції вогневої підтримки, перш ніж почати масштабнішу контрнаступальну операцію.

Читайте також: Чому Курську операцію ЗСУ треба продовжувати? Де на фронті поменшало окупантів, а де їхня кількість зросла?

Російське військове командування, вказано у звіті, покладається на підрозділи 155-ї морської піхотної бригади та 56-го і 51-го полків повітрянодесантних військ для проведення цих початкових контратак, але, ймовірно, залучить інші підрозділи російського війська у цьому районі в майбутніх контратаках.

«Залишається незрозумілим, чи вважає російська влада, яка реагує на вторгнення під Курськом, що нинішнє угруповання російських військ у Курській області, яке в основному складається з призовників, нерегулярних російських сил і менших елементів регулярних і більш елітних російських підрозділів, здатне успішно витіснити українські війська з цього району. Російська влада може також планувати перекинути додаткові, боєздатніші російські підрозділи з України для протидії українському вторгненню в Курську область, хоча неясно, коли російська влада може здійснити таку передислокацію», – вважають в Інституту вивчення війни.

У підсумку аналітики кажуть, що передчасно оцінювати вплив двох днів російських контратак на місячну українську операцію в Курській області, особливо на тлі триваючих українських транскордонних атак.

Вчора український OSINT-ресурс DeepState повідомив про погіршення ситуації на лівому (західному) фланзі українського угруповання, яке контролює частину Курської області РФ.

За даними дослідників, російські військові «розпочали активні штурмові дії, переправивши бронетехніку спочатку через Сейм, а потім і через дрібніші річки». Ще один удар відбувся з Коренєво, яке втратили нещодавно, на Снагость, ідеться в повідомленні.

Українські офіційні ресурси про зміну ситуації в Курській області наразі не повідомляли.

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

Форум

XS
SM
MD
LG