Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розкритикував плани віцепрем’єр-міністра Сербії щодо зустрічі з Путіним


Александар Вулін і Володимир Путін
Александар Вулін і Володимир Путін

Керівництво Євросоюзу попередило Сербію про те, що підтримка зв’язків із Москвою під час повномасштабного російського вторгнення в Україну несумісна з цінностями європейського блоку і процесом вступу до ЄС.

Попередження країні-кандидату на членство в ЄС надійшло після анонсу зустрічі віцепрем’єра Сербії Александра Вуліна з президентом Росії Володимиром Путіним на полях економічного форуму у Владивостоці цього тижня. В адміністрації Путіна заявили, що він зустрінеться з Вуліним 4 вересня і того ж дня проведе переговори з офіційними особами Китаю й Малайзії.

«Європейський союз чітко дав зрозуміти своїм партнерам, що відносини з Росією не можуть залишатися звичайними після її невиправданої й агресивної війни проти України», – заявили у Брюсселі у відповідь на запит Балканської служби Радіо Свобода. У Брюсселі одночасно наголосили, що «ЄС хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів по спільних принципах, цінностях, і в питаннях безпеки».

Прем’єр-міністр Сербії Мілош Вучевич заявив Балканській службі Радіо Свобода, що бачив анонс зустрічі у ЗМІ, але, за його словами, «немає нічого епохального чи такого вже жахливого у зустрічі Вуліна з Путіним у Росії». «Ми не розривали дипвідносини з Росією, нікому не заборонено зустрічатися з її представниками», – додав Вучевич. Він також сказав, що Сербія не заохочує війну в Україні й не підтримує порушення територіальної цілісності цієї країни.

Мілош Вучевич нагадав про зустріч Путіна влітку цього року з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, чиї дії також викликали різку критику з боку керівництва ЄС. «Ми не вибачатимемося за нашу політику. Ми можемо її пояснити», – сказав Вучевич.

Віцепрем’єр Александар Вулін перебуває під санкціями США, зокрема, за його контакти з Росією.

Президент Сербії Александар Вучич 31 серпня заперечував свої тісні зв’язки з Путіним, заявивши учасникам празької конференції з безпеки, що його країна не є «троянським конем» Москви, незважаючи на відмову Белграда приєднатися до санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення на українську територію.

Форум

XS
SM
MD
LG