Доступність посилання

ТОП новини

Зі списку ключових розробників ОС Linux видалили 11 російських програмістів


Творець операційної системи Лінус Торвальд 23 жовтня натякнув, що ухвалене рішення пов’язане із запровадженими проти Росії санкціями
Творець операційної системи Лінус Торвальд 23 жовтня натякнув, що ухвалене рішення пов’язане із запровадженими проти Росії санкціями

11 програмістів, які, ймовірно, працюють у російських компаніях, видалені зі списку ключових розробників ядра операційної системи Linux. Це сталося ще 18 жовтня, проте неспеціалізовані ЗМІ помітили це за кілька днів, передає російська служба Радіо Свобода.

Зміни до списку вніс американський програміст Грег Кроа-Хартман, який відповідає за підтримку стабільної версії ядра ОС. Він пояснив ситуацію «вимогами комплаєнсу» – процедури моніторингу відповідності роботи компаній законодавству.

Читайте також: Мережа «Ашан» на третій рік війни наважилася піти з Росії – французькі ЗМІ

У 10 із 11 віддалених розробників електронна пошта розміщена в зоні .Ru. Одинадцятий працює у російському розробнику мікропроцесорів «Байкал Електронікс». Внесений ними до ядра код залишився у системі, також у списку розробників як ядра, так і всієї ОС Linux, залишилися інші громадяни Росії. З рішення не ясно, чи прийматимуться нові виправлення від видалених програмістів.

Творець операційної системи Лінус Торвальд 23 жовтня натякнув, що ухвалене рішення пов’язане із запровадженими проти Росії санкціями. За його словами, такі рекомендації надали юристи.

«Різні вимоги комплаєнсу» стосуються не тільки США. Якщо ви все ще не чули про санкції проти Росії, спробуйте почитати новини. І під «новиною» я не маю на увазі спам, спонсорований російською державою», – заявив він.

Читайте також: FT: Туреччина таємно заборонила експорт товарів військового призначення до РФ

Торвальд відмовився скасовувати рішення про видалення розробників:

«Будь ласка, використовуйте ту жижу, яку ви називаєте мізками. Я фін. Невже ви думали, що я підтримуватиму російську агресію? Очевидно... ви не знаєте історію».

Один із віддалених російських програмістів, Сергій Сьомін, прокоментував своє вилучення з розсилки розробників. Він заявив, що не оскаржуватиме рішення, але назвав його шкідливим для спільноти: «Жодної подяки, жодних заслуг розробникам за всі ці роки відданої роботи... Незалежно від причини ситуації, хіба ми не заслужили на більше?»

Операційну систему Linux розробляють програмісти з усього світу, переважна більшість роблять це у вільний від роботи час. Ключові розробники визначають, які редагування від спільноти можуть бути прийняті в код.

Форум

XS
SM
MD
LG