Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат засудженого до довічного ув’язнення Караджича заявив про поганий стан екслідера боснійських сербів


Радован Караджич у трибуналі в Гаазі, архівне фото
Радован Караджич у трибуналі в Гаазі, архівне фото

Керівництво британської в’язниці обмежує права першого президента Республіки Сербської (частина Боснії і Герцеговини) Радована Караджича, заявив адвокат Караджича Горан Петроньєвич. За його словами, які наводить сербське агентство SRNA, це відбувається, зокрема, через те, що він підтримує Росію.

Петроньєвич сказав, що британці, коли відмовили у фінансуванні судового процесу в справі про порушення прав Караджича, сказали, що він «перебуває під такими ж санкціями, як і росіяни».

«Я розмовляю з ним, тому що йому це цікаво. Йому нема з ким поговорити сербською, хіба що Novosti (сербське видання – ред.) він отримує один-два рази на тиждень. Усі його релігійні права порушуються. Там він терпить жахливі тортури», – нарікає адвокат.

Він зазначив, що стан здоров’я Караджича дуже поганий.

«Його має оглянути тюремний лікар. Він має цукровий діабет, простатит і шийний спондильоз. Відповідної допомоги немає, і він кілька тижнів чекає на медичне обстеження, хоча ситуація зі здоров’ям у нього серйозна», – сказав Петроньєвич.

Він додав, що в червні життя Караджича навіть було під загрозою, коли він знепритомнів і мав сильний біль у животі. Ліки від простатиту йому нібито не дали.

Радован Караджич – психіатр за освітою, перший президент Республіки Сербської з 1992 по 1996 рік. Ця частина Боснії і Герцеговини намагалася відокремитися від країни і проголосити незалежність, тому розпочала війну проти боснійського і хорватського населення в Боснії і Герцеговині. У 1998 році Караджич зник і 10 років переховувався від правосуддя. У 2008 році його знайшли і заарештували, а в 2019 році Гаазький трибунал остаточно засудив його до довічного ув’язнення.

Караджича визнали винним у геноциді, зокрема в місті Сребрениця, масових вбивствах, тероризуванні та депортації босняків і хорватів, а також інших злочинах.

Форум

XS
SM
MD
LG