Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували наступ російських військ біля Вугледару


Руйнування через російські удари по Вугледару на Донеччині, жовтень 2023 року
Руйнування через російські удари по Вугледару на Донеччині, жовтень 2023 року

Російські війська досягли околиць Вугледару на Донеччині під час посиленого наступу поблизу населеного пункту, але його захоплення навряд чи дасть російським військам якусь особливу оперативну перевагу для подальших наступальних операцій у західній частині Донецької області, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, як йдеться в повідомленні, геолоковані кадри, опубліковані 24 вересня, показують, що російські війська просунулися в східний Вугледар і додатково намагаються наступати на північно-східний фланг через Водяне і південно-західний фланг через Пречистівку, ймовірно, намагаючись оточити українське угруповання у Вугледарі й змусити його відійти.

«Російським військам може вдатися захопити весь Вугледар, але те, наскільки швидко чи легко вони зможуть це зробити, ймовірно, частково залежатиме від рішень українських військових. Якщо українське командування вирішить, що ризик російського оточення Вугледара або витрати на оборону самого населеного пункту в міських боях є занадто великими, українські сили можуть відступити, що дозволить російським військам захопити Вугледар відносно швидко і без участі в ближньому бою. Однак якщо українські сили вирішать захищати Вугледар і зможуть перешкодити спробам Росії оточити його, російським військам може бути складно прорватися через населений пункт, який українські сили укріплювали протягом двох років», – йдеться у звіті.

Аналітики також зауважують: якщо росіяни не займуть поселення відносно швидко, російське просування буде значно ускладнене через початок осінніх дощів.

«Однак потенційне захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області... Потенційне захоплення Вугледара також не обов’язково забезпечить російським силам вигідну позицію для початку подальших наступальних операцій в інших частинах західної Донецької області», – кажуть в ISW.

Аналітики зазначають, що Вугледар розташований приблизно за 30 кілометрів на південь від районів біля Покровська, яким російські війська зараз віддають перевагу, «і російським військам доведеться маневрувати понад 30 кілометрами відкритої місцевості, щоб суттєво підтримувати наступальні зусилля на південний схід від Покровська».

Раніше в ISW заявляли, що російські наступальні операції поблизу Вугледара і Покровська є взаємодоповнювальними і мають на меті розтягнути українські сили вздовж більш широкого фронту в Донецькій області, «але гіпотетичне захоплення Вугледара Росією не обов’язково буде достатньо значущим з оперативної точки зору, щоб ще більше розтягнути українські сили».

Лінія фронту на півдні Донецької області залишалася тривалий час нерухомою. Після наступу у 2023 році Силам оборони вдалося звільнити невелику територію на південь від Великої Новосілки (це західний фланг Вугледару) і зафіксувати лінію, хоча спроби армії РФ захопити стратегічно важливе місто Вугледар продовжувалися.

Перехопити ініціативу російським військовим вдалося у середині серпня 2024-го. Саме тоді почалися перші просування агресора на північний схід від Вугледару поблизу села Водяне. Потім активізувався й західний фланг поблизу Пречистівки.

Проєкт DeepState 22-23 вересня зафіксував просування вже впритул до меж самого Вугледару. Його східний і західний фланги теж почали рухатись дедалі активніше, і, хоча місто не перебуває в оточенні, ситуація навколо нього виглядає загрозливою, пише проєкт Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Форум

XS
SM
MD
LG