Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Кремль зіткнеться зі скороченням запасів зброї і більше залежатиме від своїх іноземних партнерів


Підбита російська бронетехніка біля міста Вугледару на Донеччині, архівне фото
Підбита російська бронетехніка біля міста Вугледару на Донеччині, архівне фото

Росія, ймовірно, зіткнеться зі зростанням проблем у виробництві й закупівлі матеріальних засобів, необхідних для її війни проти України, і Кремль, ймовірно, стане все більш залежним від своїх іноземних партнерів у цьому, заявляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Щоб підтримувати темп своїх наступальних операцій в Україні, російські військові значною мірою покладаються на відновлення запасів зброї і військової техніки радянських часів, зокрема бронетехніки», – йдеться у звіті.

«Російському уряду, ймовірно, доведеться продовжити мобілізацію російської економіки й оборонної промисловості та інвестувати в розбудову потенціалу, якщо російські військові мають намір підтримувати нинішній темп операцій у середньо- і довгостроковій перспективі, оскільки Росія виснажує свої обмежені радянські запаси. Але незрозуміло, чи зможе російська оборонна промисловість виробляти достатньо, щоб витримати високий рівень втрат обладнання, яких зазнають російські війська в Україні, навіть за умови подальшої економічної мобілізації», – додали аналітики.

Раніше в ISW зазначали, що зусилля Росії з розширення свого ОПК навряд чи будуть життєздатними в середньо- і довгостроковій перспективі через очікувану нестачу робочої сили і наслідки західних санкцій.

Аналітики зауважують, що російська влада останнім часом активізувала військову співпрацю з Північною Кореєю, про що свідчать візит голови Ради безпеки РФ Сергія Шойгу до Пхеньяна 13 вересня і візит російського лідера Володимира Путіна в червні 2024 року, коли він підписав угоду про всеосяжне стратегічне партнерство з лідером КНДР Кім Чен Ином.

«Поглиблення військового партнерства Росії з Північною Кореєю є символом відносин, які Росія прагне встановити з Іраном, КНР й іншими бажаними партнерами. Росія, швидше за все, зіткнеться зі скороченням запасів зброї й обладнання і намагатиметься компенсувати цю нестачу, якщо тільки вона не зможе обійти масштабні санкції Заходу і значно розширити свою взаємодію з іноземними партнерами, щоб отримати достатню кількість військового обладнання, комплектуючих і предметів подвійного призначення», – заявили в ISW.

Напередодні очільник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов заявив, що військова допомога, яку Росії надає Північна Корея, завдає Україні найбільшої шкоди.

«Наша найбільша проблема з усіх цих союзників Росії – це Північна Корея. Тому що тим обсягом військової продукції, який вони постачають, вони фактично впливають на інтенсивність бойових дій», – сказав Буданов 14 вересня на конференції в Києві.

Його слова пролунали в той час, коли північнокорейський лідер Кім Чен Ин пообіцяв поглибити зв’язки з Росією.

Президент Росії Володимир Путін відвідав столицю КНДР у червні, там він підписав угоду про взаємну оборону з Кім Чен Ином.

Західні держави звинувачують Північну Корею в продажу всупереч санкціям боєприпасів до Росії, яка вже понад два з половиною роки веде повномасштабну війну проти України.

Крім того, Іран є одним із ключових військових спонсорів Росії й передав їй раніше безпілотники для використання у війні в Україні. Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив 10 вересня, що Іран відправив балістичні ракети малої дальності (БРМД) до Росії і попередив, що російські війська, ймовірно, застосують їх на полі бою «протягом декількох тижнів».

Іранські офіційні особи продовжують заперечувати, що Тегеран відправив зброю Москві.

Читайте також: ISW: Росія використає іранські ракети для атак по критичній інфраструктурі України

Форум

XS
SM
MD
LG