Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували заяви Путіна щодо ядерної зброї


Російський президент Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ
Російський президент Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ

Президент Росії Володимир Путін продовжує погрожувати можливістю ядерної конфронтації між Росією і Заходом, щоб посилити контроль над ухваленням західних рішень і перешкодити Заходу в наданні дозволу Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по військових об’єктах у РФ, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни.

Таким чином в ISW коментують чергові погрози Путіна щодо застосування ядерної зброї.

«Путін, ймовірно, має намір гіперспецифікацією своїх ядерних погроз вдихнути нове життя в набридлу інформаційну операцію Кремля з бряцання ядерною зброєю і викликати нову хвилю паніки серед західних політиків в особливо критичний момент західних політичних дискусій щодо здатності України використовувати західну зброю», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зауважують, що в Кремлі регулярно вдаються до слабко завуальованих погроз ядерного протистояння між Росією і Заходом під час ключових моментів західних політичних дебатів щодо подальшої військової допомоги Україні, щоб викликати страх серед тих, хто ухвалює рішення.

«ISW давно вважає російські погрози ядерною зброєю частиною плану Кремля, спрямованого на самостримування Заходу, а не такими, що свідчать про готовність Росії застосувати ядерну зброю. ISW продовжує вважати, що Росія навряд чи використає ядерну зброю в Україні чи деінде», – йдеться у звіті.

Російський президент Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.


За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

У зв’язку з війною Росії проти України країни Заходу неодноразово висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї. У Москві прямо такої можливості не відкинули, президент Володимир Путін при цьому посилався на ядерну доктрину, відповідно до якої застосування ядерної зброї можливе при загрозі «самому існуванню Росії». Поки що, за його словами, необхідності застосовувати ядерну зброю не було.

Форум

XS
SM
MD
LG