Доступність посилання

ТОП новини

Офіс президента відреагував на заяви Путіна щодо ядерної зброї


«Окрім ядерного шантажу в РФ більше немає нічого, жодних інших інструментів залякування світу» - заявив Андрій Єрмак
«Окрім ядерного шантажу в РФ більше немає нічого, жодних інших інструментів залякування світу» - заявив Андрій Єрмак

Офіс президента України відреагував на заяви російського президента Володимира Путіна щодо застосування ядерної зброї.

«Окрім ядерного шантажу, в РФ більше немає нічого, жодних інших інструментів залякування світу. Ці інструменти не спрацюють», – написав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Російський президент Володимир Путін 25 вересня заявив, що Росія планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Також, за його словами, Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної та тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові та інші літальні апарати.

Ця заява пролунала на тлі прагнень Києва отримати дозвіл від західних партнерів на удари їхньою зброєю по території РФ.

Напередодні свого візиту до США український президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібна «повноцінна далекобійність», натякнувши на необхідність скасування обмежень щодо використання західної зброї. Він також казав, що наступний тиждень (тиждень його візиту до США) може стати «багато в чому визначальним» для того, щоб зупинити російську агресію.

Читайте також: ISW: удари по об’єктах у РФ можуть вплинути на наступ на фронті в Україні, важливе зняття обмежень щодо західної зброї

Видання The Times 17 вересня написало, що Велика Британія «сама не діятиме» в питанні надання Україні дозволу завдавати ударів далекобійною зброєю по цілях у Росії.

У британському уряді вважають, що американські системи наведення мають вирішальне значення для ураження цілей далекобійними ракетами. Лондон вважає, що США, швидше за все, дадуть дозвіл на удари на сесії Генеральній асамблеї ООН, яка відкрилася 10 вересня, хоча в адміністрації президента Джо Байдена є розбіжності щодо цього.

Речник Держдепартаменту США Меттью Міллер 16 вересня у відповідь на запитання журналістів, чи ухвалене рішення про удари далекобійною американською зброєю по цілях у Росії, відповів, що у нього «немає ніяких оголошень» про зміни в політиці Білого дому з цього питання.

Форум

XS
SM
MD
LG